Geert Bourgeois trekt omstreden economische missie naar Saudi-Arabië in

© ISOPIX

Flanders Investment & Trade (FIT) trekt zich terug uit de economische missie naar Saudi-Arabië. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dinsdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Wouter Van Besien (Groen).

gjs

De economische missie van het Vlaamse exportagentschap kwam vorige week onder vuur te liggen omwille van de schendingen van de mensenrechten in Saudi-Arabië. Geert Bourgeois wees er in eerste instantie op dat het om een missie ging zonder vertegenwoordiger van de regering. Het zou dus louter om een verantwoordelijkheid van FIT gaan, dat economische doelen nastreeft.

Intussen is volgens Bourgeois gebleken dat er niet enkel contacten met bedrijven, maar ook met de plaatselijke overheid op het programma staan. “Het gaat om meer dan b2b-contacten met private bedrijven. Er zijn ook contacten met overheidsbedrijven en met overheidsinstanties”, zei hij. “Het is duidelijk dat dit niet strookt met mijn beleidslijn. Ik heb de voorzitter van de Raad van Bestuur van FIT gevraagd om de beslissing te herzien en hij heeft bevestigd dat ze herroepen wordt. Het staat Agoria (de federatie van de technologische sector) vrij om op missie te gaan, maar dat zal dan gebeuren zonder medewerking van het FIT-netwerk.”

“Deze Vlaamse regering houdt een strikt mensenrechtenbeleid aan”, schrijft Bourgeois op Twitter. “De economische missie naar Saudi-Arabië, die mij niet was voorgelegd, strookt niet met mijn beleidslijn. Ik heb FlandersTrade dan ook gevraagd de beslissing te herzien en FIT zal dat doen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dit is de enige logische consequentie die kon worden getrokken”, zei Wouter Van Besien. “Als Vlaanderen wil blijven zeggen dat het de mensenrechten belangrijk vindt, kon het niet anders dan deze beslissing nemen. Het is ook geen moeilijke beslissing, Saoedie-Arabië is een schurkenstaat.”

Onder meer Rik Daems (Open VLD) en Karim Van Overmeire (N-VA) pleitten voor een duidelijk kader, met het oog op toekomstige missies. “Er zou echt wel een ethisch kader moeten komen, dan is het voor eens en voor altijd gedaan met deze situaties sui generis aan te grijpen”, aldus Daems.

Bourgeois gaf aan dat een dergelijke richtlijn niet makkelijk samen te stellen is. “Maar ik ga FIT alleszins de suggestie doen en vragen dat daar werk van gemaakt wordt.”

Voor een Vlaams handelsembargo is hij niet te vinden, dat is een verantwoordelijkheid van de Europese Unie. “Ik blijf ook overtuigd dat handel drijven met landen waar geen democratie heerst, een positief effect heeft en bevorderlijk is voor vrede en stabiliteit. Zo komen jonge mensen in contact met ons fundamenteel systeem van rechten en vrijheden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen