Direct naar artikelinhoud
Mensensmokkel

Francken (N-VA) over fraude met humanitaire visa: “Mocht dit waar zijn, is dit ongelooflijk”

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Het Antwerpse parket heeft het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam opgepakt  in een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Hij wordt ervan verdacht zich fors te hebben laten betalen voor visa voor christenen uit Syrië en Irak. “Mocht dit waar zijn, is dit ongelooflijk”, reageert voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan de VRT.

Het parket heeft het over een onderzoek naar mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Kucam is een grote naam binnen de Assyrische gemeenschap en zou “een cruciale rol spelen in de wijze waarop humanitaire visa voor christenen in Syrië en Irak worden toegekend”.

Een aanvraag voor zo’n humanitair visum heeft een administratieve kostprijs van 350 euro. Het N-VA-gemeenteraadslid zou echter bedragen van 2.000 tot 10.000 euro hebben ontvangen om mensen zo’n visum te geven. De precieze omvang van de feiten wordt nog onderzocht, stelt het parket.

Het onderzoek loopt al enkele maanden en kwam er na een klacht van de Assyrische christelijke gemeenschap in Mechelen, waar het verhaal al langer een hardnekkig gerucht was.

Melikan Kucam.Beeld rv

Sinds 2015 heeft de Belgische overheid heel wat christelijken uit het Midden-Oosten humanitaire visa verleend. 

Het VRT-reportagemagazine Pano sprak verschillende getuigen over de zaak. Wegens de communicatie van het Antwerpse parket wordt de reportage om 21.55 uur vervroegd uitgezonden. 

Francken reageert gechoqueerd

 Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is “geshockeerd en ontdaan” na het bekijken van die Pano-reportage, zo verklaarde hij aan de VRT. 

Voor Francken was het redden van Syrische christenen uit de handen van IS een prachtig initiatief. “We hebben dit gedaan met de regering, in volledige consensus”, benadrukte de gewezen staatssecretaris. Indien het onderzoek het verhaal bevestigt “dan voel ik mij totaal misbruikt, niet alleen ik maar ook het hele systeem en de Syrische christenen zelf”, zei Theo Francken nog.

Bekijk hier de verwijderde video van Francken met Kucam:

Theo Francken en Melikan Kucam filmpjeBeeld N-VA

In een filmpje prijst Theo Francken partijgenoot Kucam aan bij de Mechelaars. Dat filmpje werd vanavond verwijderd van de Facebookpagina van Kucam. U kan het hier bekijken. 

Volgens de VRT had Francken zelf reeds geruchten opgevangen. Hij zou de getuigen gevraagd hebben naar de politie te stappen met hun verhaal.

Indien het onderzoek het verhaal bevestigt ‘dan voel ik mij totaal misbruikt, niet alleen ik maar ook het hele systeem en de Syrische christenen zelf’
Theo Francken (N-VA)

“Francken voorlopig niet betrokken”

Het parket benadrukt dat “in de huidige stand van het onderzoek, er geen aanwijzingen zijn dat de voormalige staatssecretaris (Theo Francken, red.) of iemand van het kabinet betrokken zou zijn bij de feiten”.

Het parket heeft het gemeenteraadslid laten oppakken, hij zal nog voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter.