Direct naar artikelinhoud
brexit

Herlees - Chaos in Londen: motie van wantrouwen tegen Theresa May

Theresa May.Beeld AFP

Het Britse parlement heeft het brexitakkoord van premier Theresa May definitief weggestemd. Woensdag stemt het parlement over een motie van wantrouwen tegen de premier. Hoe het nu verder moet met de brexit is koffiedik kijken.

Meer lezen

• Lagerhuis stemt brexitakkoord weg: liefst 432 Kamerleden stemden tegen

• “Premier May is in haar opdracht mislukt. En dat is niet eens haar schuld”

• Zo wil België de schok van de harde brexit opvangen

• Dit staat onze economie te wachten bij een harde brexit

Live

  1. Mis geen enkele update

    Het Britse parlement stemt over het vertrouwen in premier May. Mis geen enkele update via onze nieuwe liveblog.

  2. Einde liveblog

    We sluiten de liveblog van een harde politieke dag in het Verenigd Koninkrijk bij deze af. Voor alle nieuwe gebeurtenissen woensdag verwijzen we naar onze website, mobiele app of nieuwsbrieven.

  3. Docent Britse cultuur: "Het Britse Lagerhuis kan haar rol nu eindelijk claimen"

    "De motie van wantrouwen van de oppositie heeft weinig kans op slagen", schrijft docent Britse cultuur Lieven Buysse.

  4. De integrale resultaten

    Er stemden 202 parlementsleden voor de deal:

    196 conservatieven - 3 leden van Labour - 3 onafhankelijken

    Er stemden 432 parlementsleden tégen de deal

    118 conservatieven - 248 leden van Labour - 35 leden van de Schotse Nationale Partij (SNP) - 11 Lib Dems - 10 leden van de Democratische Unionistische Partij (DUP) - 5 onafhankelijken - 4 leden van de centrumlinkse Plaid Cymru uit Wales - 1 Greens

  5. Peeters: "We bekijken wat betekenis is voor België"

    Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zegt de uitslag van de stemming te betreuren. "Morgen bekijken wat de betekenis is voor België", tweet hij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. Pond schiet hoogte in na wegstemming brexitakkoord

    De koers van het Britse Pond schiet de hoogte in nadat het Britse parlement het brexitakkoord van Theresa May wegstemde. Oorzaak zou zijn dat de kans toegenomen is dat de brexit helemaal niet doorgaat. Toch blijft die kans miniem.

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Zowel oproepen voor harde brexit als voor nieuw referendum

    Binnen de conservatieve partij en Labour groeien stemmen die een nieuw referendum willen. De invloedrijke burgemeester van Londen Sadiq Khan vraagt premier May om artikel 50, waarmee het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, in te trekken.

    Keiharde brexiteers vinden het dan weer tijd om de 'no deal' brexit door te zetten. Onder anderen Boris Johnson roept op om "met enthousiasme" voorbereidingen te treffen voor een harde brexit.

  8. Johnson: "De deal is dood"

    Boris Johnson, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken en een uitgesproken 'brexiteer', reageert op het wegstemmen van het brexitakkoord van premier Theresa May met de woorden: "De deal is dood. Het was ook zo overduidelijk een slechte deal voor het Verenigd Koninkrijk. We zouden ons actief moeten gaan voorbereiden op een 'no deal', met meer enthousiasme dan ooit."

  9. Juncker: "Londen moet snel duidelijk maken hoe het verder moet"

    De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt "met spijt" kennis te hebben genomen van de uitslag van de stemming in het Lagerhuis. In een tweet drint hij er bij de Britten op aan "zo snel mogelijk" duidelijk te maken hoe zij verder willen. "De tijd is bijna op", aldus Juncker.

    Juncker zegt dat de EU nu haar voorbereidingen voor een ‘no deal’ zal opvoeren. "Het risico op een wanordelijk vertrek van het Verenigd koninkrijk uit de EU is met de stemming van vanavond toegenomen", zei hij.

  10. "Geef de stem terug aan het Britse volk"

    "Nu de Britse premier Theresa May in haar Lagerhuis een vernederende nederlaag leed over het geordende brexitakkoord met de EU, is het tijd om de pauzeknop in te drukken. De Britse bevolking moet opnieuw kunnen kiezen welke leiders deze gordiaanse knoop ontwarren", schrijft onze buitenlandjournalist Maarten Rabaey.

    Maarten Rabaey.Beeld Tim Dirven
  11. Ook voor ons land is een ‘no deal’ brexit dramatisch: dit zijn de gevolgen

    De kans dat de Britten op 29 maart met een keiharde dreun uit de EU vallen wordt steeds groter nadat het parlement hat akkoord van May verwierp. De gevolgen kunnen ook voor ons land catastrofaal zijn. Dit staat u misschien te wachten.

    Beeld Thomas Vanhaute
  12. Michel kondigt maatregelen tegen 'no deal' brexit aan

    Premier Charles Michel reageert op de verloren stemming. "In overleg met de EU bereidt België zich voor en nemen we maatregelen (noodwet, recrutering,...)", tweet hij.

    Lees hier welke maatregelen de Belgische regering nog neemt.

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Wat na de motie van wantrouwen?

    Als morgen de meerderheid van het parlement zich achter de motie van wantrouwen schaart, moet May meteen het ontslag van haar regering gaan aanbieden aan de koningin. Concreet wordt er dan een nieuwe conservatieve regering aangesteld, met een nieuwe premier, of volgen er vervroegde verkiezingen. Bij verkiezingen mag May geen kandidaat meer zijn.

    Mocht May de stemming overleven, is het 'business as usual', dan heeft ze 3 dagen de tijd om een plan B te bedenken na het verworpen akkoord. Dat kreeg ze eerder opgedragen door het parlement. Hoe het dan verder moet met de brexit is koffiedik kijken. 

  14. Brits parlement stemt morgen over motie van wantrouwen

    Het Britse parlement stemt morgen over de motie van wantrouwen tegen premier May en haar regering. Andrea Leadsom, de leider van het Lagerhuis, bevestigde eerder dat het parlement de motie morgen zal behandelen. De stemming volgt om 20 uur 's avonds (Belgische tijd).

  15. Bourgeois pleit voor uitstel brexit

    Vlaams minister-president Geert Bourgeois meent dat uitstel van de brexit de enige uitweg op korte termijn kan vormen om chaos te vermijden. Dat zegt hij in een eerste reactie op de verwerping van het brexitakkoord in het Britse parlement.

    Volgens Bourgeois is er een bijkomende periode van onzekerheid voor Vlaamse burgers en bedrijven. De kans op een chaotisch vertrek zonder akkoord en bijbehorende overgangsperiode stijgt hierdoor sterk, meent hij.

    "Ik herhaal en hoop dat het Verenigd Koninkrijk nog altijd kan terugkomen op de onzalige brexit, ook het Hof van Justitie bevestigde recent deze mogelijkheid", aldus de minister-president.

    Geert Bourgeois.Beeld BELGA
  16. Tusk reageert: "We betreuren het resultaat"

    "We betreuren het resultaat van de stemming en sporen het Verenigd Koninkrijk aan om zo snel mogelijk te laten weten welke volgende stappen het wil ondernemen", zegt een woordvoerder van de Europese president Donald Tusk. Tusk zelf tweet ook": Als er geen deal mogelijk is en niemand een no-deal wil: wie zal dan uiteindelijk de moed hebben om te zeggen wat de positieve oplossing is?"


    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Labour dient motie van wantrouwen tegen kabinet-May in

    Labour-leider Jeremy Corbyn dient meteen na de uitslag van de stemming een motie van wantrouwen tegen de regering-May in. Hij stelt voor morgen over de motie te stemmen.

    Kort daarvoor had premier May erkend dat het "duidelijk is dat dit huis het akkoord niet steunt". Maar volgens May is het niet duidelijk wat het Lagerhuis wel steunt.

  18. May wil "vertrouwen van parlement"

    Premier May wil nu "weten of de regering nog het vertrouwen heeft van het parlement". Als oppositieleider Jeremy Corbyn om een vertouwensstemming vraagt morgen, wil ze daar "tijd voor maken". 

  19. Chaos in Londen: Brits parlement stemt brexitakkoord definitief weg

    Het Britse Lagerhuis heeft het brexitakkoord van premier met overweldigende meerderheid verworpen. 202 parlementsleden stemden voor, 432 tegen: een historische nederlaag.

    Officieel heeft May nu 3 dagen tijd om een ‘plan B’ te bedenken, op vraag van het parlement. Labour-leider Jeremy Corbyn zal echter een motie van wantrouwen indienen tegen haar, zo bevestigde hij eerder. Hoe het nu verder moet met de brexit is koffiedik kijken.

    Verwachtingen zijn dat May de nederlaag ingecalculeerd had en haar strategie de komende uren of dagen kenbaar zal maken. Eerder zei May “meteen” te zullen reageren na de stemming.

    Beeld EPA
    Beeld AP
  20. Parlementsleden beginnen stemming

    De stemming over het brexitakkoord is begonnen. May nadert "een historische nederlaag" 

  21. Parlement stemt over amendementen op brexitakkoord

    Na de toespraak van May zijn de Lagerhuisleden begonnen aan de eerste stemming. Ze stemmen over een amendement waarin Groot-Brittannië het recht krijgt zelf te bepalen hoe lang de ‘backstop’, de noodregeling voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, duurt.

    De regering-May is tegen dit amendement, omdat het indruist tegen de afspraak die met Brussel is gemaakt. In het akkoord is afgesproken dat Brussel en Londen allebei moeten instemmen met het beëindigen van de noodregeling.

    Vooral de Noord-Ierse DUP-partij, de gedoogpartner van de Conservatieve partij, is fel tegen de backstop, die moet voorkomen dat er een harde grens met Ierland ontstaat. Voor de DUP is het onaanvaardbaar dat er onder de noodregeling een ander regime voor Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk komt.

    Drie andere amendementen waarover het parlement zou stemmen, werden op het laatste moment ingetrokken. Opvallend is dat ook Labour-leider Corbyn zijn voorstel introk om het akkoord van May te verwerpen en tegelijkertijd vast te leggen dat Groot-Brittannië de EU niet zonder deal mag verlaten.

  22. Demonstranten voeren actie aan parlement

    Een paar honderd mensen - vooral tegenstanders van brexit - protesteren al de hele dag voor het parlement. Momenteel verloopt alles rustig, maar de ordediensten houden er rekening mee dat de spanningen kunnen oplopen.


    Beeld EPA
    Beeld EPA
    Beeld EPA
  23. May sluit toespraak af

    "De tijd is gekomen om een beslissing te nemen", zegt Theresa May bij het afsluiten van haar speech. "Een stem tegen deze deal is een stem voor niets minder dan onzekerheid, verdeeldheid en het risico op een no-deal."

  24. May: "Volk heeft gekozen voor brexit"

    May schuwt het politiek theater niet. In een vurig pleidooi vraagt ze het Lagerhuis om voor haar brexitakkoord te stemmen. "Dit is de belangrijkste stemming van onze politieke carrières. Een die nog impact zal hebben op onze kleinkinderen. Een beslissing die de toekomst voor onze kiezers hun kinderen en kleinkinderen zal bepalen. Een stem tegen deze deal is niets meer dan een stem voor onzekerheid, verdeeldheid en de kans op geen akkoord of helemaal geen Brexit."
     
    Ze belooft dat de regering zal pogen het parlement te overtuigen van de kracht van het akkoord zodra het goedgekeurd geraakt.

    May beschuldigt Corbyn ervan dat het hem niets kan schelen of Groot-Brittannië de EU verlaat of niet. "Het gaat hem er alleen om zoveel mogelijk onrust te veroorzaken."

    "Als premier zou ik het parlement niets adviseren dat niet in het algemeen belang is", klinkt het verder nog.

    Op vragen om een nieuw referendum reageerde ze kort. "Het volk heeft gekozen voor de brexit, wij gaan die uitvoeren." Vervroegde verkiezingen zouden volgens haar alleen maar meer onzekerheid veroorzaken.

    Beeld AFP
  25. "Dit is de belangrijkste stemming van onze politieke carrières"
    Premier Theresa May
  26. Corbyn bevestigt motie van wantrouwen indien May stemming verliest

    Labour-leider Corbyn pleit voor vervroegde verkiezingen. Daarom bevestigde hij nogmaals een motie van wantrouwen te zullen indienen mocht May de stemming verliezen. "Het volk moet de controle terugkrijgen."

  27. Corbyn: "Labour zal deze deal verwerpen"

    Labour-leider Jeremy Corbyn zegt samen met zijn partij tegen het brexitakkoord van May te zullen stemmen. "De deal die nu op tafel ligt vertegenwoordigt de belangen van het Britse volk niet." De kansen van May op een meerderheid worden daarmee nog kleiner.

    Hij noemde het akkoord "mislukt" en een ‘roekeloze sprong in het duister’. Volgens hem brengt het akkoord de Britse economie in gevaar. Hij verweet May dat ze niet naar het bedrijfsleven en de vakbonden heeft geluisterd en gekozen heeft voor een akkoord waarbij Groot-Brittannië binnen de douane-unie met de EU blijft.

    Eerder kondigde Corbyn aan een motie van wantrouwen tegen May te zullen indienen mocht ze de stemming verliezen. Mocht ze ook die stemming niet halen, wordt een nieuwe conservatieve premier aangeduid en komen er wellicht nieuwe verkiezingen.

    Jeremy Corbyn.Beeld AFP
  28. Brexit-stemming kan historische opstand backbenchers worden

    Zeker honderd Conservatieve volksvertegenwoordigers zouden vanavond tegen het brexitakkoord van premier Theresa May stemmen. Dat zou een van de grootste opstanden zijn in de Britse parlementaire geschiedenis. In 2003 stemden 121 Labour-MP’s tegen hun eigen premier Tony Blair vanwege de invasie van Irak. In 1997 stemden 95 Conservatieven tegen de wapenwet van premier John Major. In 2012 kreeg May’s voorganger, David Cameron, 91 tegenstemmen uit eigen kring inzake een hervorming van het Hogerhuis. 


    Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld AFP
  29. D-day voor Theresa May: wat zijn de scenario’s?

    De mogelijke scenario's voor de brexit op een rij:

    1. May wint de stemming

    Een meerderheid van het Lagerhuis geeft zijn fiat. Het Verenigd Koninkrijk begint op 29 maart de transitieperiode om de EU in 2020 of 2021 te verlaten op basis van het akkoord dat May onderhandelde met de EU.

    2. May verliest de stemming en krijgt 3 dagen de tijd voor een plan B

    Het parlement geeft May 3 dagen de tijd om bij een verlies van de stemming met een plan B te komen. De kans bestaat dat May in die periode een wit konijn uit haar hoed tovert. 

    3. Het parlement of de regering proberen tijd te kopen

    Op initiatief van de regering, al dan niet op vraag van het parlement, wordt geprobeerd om de brexit uit te stellen. Zo zou een uitstel van enkele maanden tot de mogelijkheden behoren, al is daar de toestemming van alle 27 Europese lidstaten nodig. Die toestemming is niet gegarandeerd.

    3. May verliest de stemming en geeft er de brui aan

    May neemt ontslag als premier en er komt een nieuwe conservatieve leider met wellicht daarna nieuwe verkiezingen. De brexit kan dan alle kanten opgaan met ook een nieuw referendum onder de mogelijkheden.

    4. May verliest de stemming en krijgt een motie van wantrouwen tegen zich

    Als May met ruime meerderheid verliest, dan overweegt oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) om morgen al een motie van wantrouwen in te dienen. De kans  bestaat dat May zo'n stemming zou verliezen. In dat geval komen er nieuwe verkiezingen. Ook dan kan de brexit alle kanten opgaan.

    5. Totale politieke impasse

    Een totale politieke impasse kan ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 29 maart verlaat zonder enig akkoord.

    Lees hier meer over de scenario's

  30. Ook voor ons land zou een ‘no deal’ brexit dramatisch zijn: dit zijn de gevolgen

    Als het Britse Parlement nee zegt tegen de brexit-deal, en er volgt geen akkoord over uitstel, dan vallen de Britten op 29 maart met een keiharde dreun uit de EU. De gevolgen kunnen ook voor ons land catastrofaal zijn.

  31. Juncker terug naar Brussel

    Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is vanuit Straatsburg teruggekeerd naar Brussel met het oog op spoedbesprekingen na de brexit-stemming in het Britse Lagerhuis. Hij was in Straatsburg vanwege de maandelijkse zitting van het Europees Parlement, maar het is volgens zijn woordvoerder nu ‘belangrijk dat hij de komende uren in Brussel beschikbaar is’.

    Beeld EPA
  32. Londen maakt zich op voor stemming

    Honderden voor- en tegenstanders van het lidmaatschap van de EU staan buiten het parlementsgebouw in afwachting van de historische stemming. Sommigen dragen Europese vlaggen bij zich, anderen zijn juist tégen een langer verblijf in Europese Unie.

  33. Eerst stemming over vier amendementen

    De Britse parlementsleden krijgen vanavond eerst de gelegenheid om over vier amendementen te stemmen. Een daarvan is van de Labour-partij en komt erop neer dat het Lagerhuis May’s akkoord verwerpt, maar tegelijkertijd bepaalt dat Groot-Brittannië niet zonder akkoord uit de EU mag stappen.

    De Schotse Nationale Partij heeft een voorstel ingediend om de hele brexit voorlopig uit te stellen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Krijg belangrijk en breaking nieuws direct in uw mailbox

  35. Grote nederlaag verwacht voor May

    Volgens de laatste tellingen van het Britse persbureau Press Association, zal de brexitdeal van premier May met een verschil van 160 stemmen worden verworpen. De tegenstemmers hebben dinsdag tegenover het persbureau bevestigd dat zij het akkoord zullen afwijzen. Een eerdere telling in de ochtend kwam uit op een verschil van 126 stemmen.

    Volgens een telling van de Britse krant The Guardian zullen 426 parlementsleden tegen stemmen en 213 voor het akkoord. Dit is een verschil van 213 stemmen. In deze telling zijn echter enkele tientallen parlementariërs niet meegerekend die mogelijk May toch zullen steunen.   

    Twitter bericht wordt geladen...

  36. Belgische regering plant noodwet voor harde brexit eind maart

    De federale regering van lopende zaken stoomt noodmaatregelen klaar mocht België na een harde brexit eind maart een EU-buitengrens worden. Deze kans wordt groter als het brexitplan van Brits premier Theresa May en de EU vanavond weggestemd wordt in het Lagerhuis. 

  37. May zal snel reageren na stemming

    Premier May zal snel reageren op de stemming in het parlement over haar brexitdeal met de EU. Dat heeft ze verteld aan haar belangrijkste ministers, aldus haar woordvoerder dinsdag. Op de vraag of zij zal aftreden als het akkoord wordt verworpen, zei de woordvoerder dat May vastbesloten is om de wil van het Britse volk uit te voeren: het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

  38. Cruciale dag voor brexit: dit schrijven de Britse kranten

    Vandaag is een cruciale dag voor de brexit: het akkoord van eerste minister Theresa May en de Europese onderhandelaars wordt straks voorgelegd aan het Britse Lagerhuis. Kan May op voldoende steun rekenen? Dit schrijven de Britse kranten. 

    'Tijd om je land op de eerste plaats te zetten', kopt 'Daily Mail'.Beeld Daily Mail