Sant’Egidio-gemeenschap: niets te maken met praktijken van Kucam

De Sant’Egidio-gemeenschap die in november 2017 150 kwetsbare vluchtelingen uit Syrië liet overkomen naar ons land, beklemtoont dat zij niets te maken heeft met de handelingen waar Mechels gemeenteraadslid Kucam van wordt verdacht.

bbd

Er is een wezenlijk verschil tussen de humanitaire visa en de humanitaire corridor, stelt de Sant’Egidio-gemeenschap die vreest dat alles nu op een hoopje wordt gegooid.

‘De ‘humanitaire corridor’ is een initiatief van de Sant’Egidio-gemeenschap die 150 kwetsbare vluchtelingen uit Syrië de mogelijkheid gaf om op een veilige en legale manier naar België te komen. Hiervoor werd op 22 november 2017 een akkoord ondertekend door staatssecretaris voor Asiel en Migratie (Theo Francken, red) en de Gemeenschap van Sant’Egidio, in partnerschap met alle erkende erediensten van België. Deze vluchtelingen kwamen naar België met een humanitair visum dat werd afgeleverd door de Belgische overheid na een veiligheidsscreening’, stelt de organisatie in een persbericht.

Dat systeem was transparant en bonafide, zegt de Sant’Egidio-gemeenschap. ‘En dat heeft niets te maken met de corrupte praktijken waarvan vandaag in de media melding werd gemaakt.’

Sant’Egidio benadrukt dat zij Kucam niet kent en op geen enkele manier met hem gewerkt heeft