Herstel Britse pond vlakt uit, beurzen noteren lichte winst na wegstemmen brexit-deal, behalve Londen

Onmiddellijk nadat het Britse parlement het brexitvoorstel van Theresa May had weggestemd, schoot de koers van het pond omhoog, maar die winst is intussen opnieuw weg. De meeste aandelenbeurzen in Europa sluiten met lichte winst, enkel Londen boekt verlies.

Gemiddeld ging het op Euronext Brussel en Parijs en op de beurs van Frankfurt om winsten tussen de 0,30 tot 0,50 procent, maar die winstcijfers verbleekten al snel. De Bel-20 op Euronext Brussel sloot met een winst van 0,73 procent, de CAC40 in Parijs op 0,51 procent en de DAX in Frankfurt kroop lichtjes hoger met 0,36 procent. Enkel de FTSE-100 in Londen sloot met een verlies van 0,47 procent.

Het Britse pond heeft zich gisteren na de stemming over de brexit-deal in het parlement flink hersteld tegenover de euro en de dollar, maar ook die koerswinst is intussen weer afgekalfd.

Het zigzaggen van de financiële markten duidt dus op grote onzekerheid. Het wegstemmen van de brexit-deal van premier Theresa May leidde bij sommige beleggers tot optimisme. Zij achten de kans klein dat veel politici in Londen nu nog iets voelen voor een chaotische brexit of dat die brexit uitgesteld en mogelijk afgesteld wordt. Anderen vrezen dan weer dat de kans op een harde brexit met veel economische schade nu groter wordt.  

Hoe dan ook zijn markten volatiel en is er vanavond een nieuwe deadline. Dan stemt het Britse parlement over een motie van wantrouwen van de socialistische oppositie tegen de regering-May. Een val van de Conservatieve minderheidsregering, nieuwe verkiezingen of het doembeeld van de erg linkse Labourleider Jeremy Corbyn zou de markten ook geen goed doen, maar wellicht blijft premier May vanavond overeind. (Lees verder onder de foto).

AP2008

Markten zijn niet de echte wereld

Het pond staat nu op het ogenblik iets sterker ten opzichte van de euro, maar dat kan opnieuw snel veranderen. De Britse bedrijfswereld daarentegen blijft ongerust. Sommige bedrijfsleiders spreken zelfs over een gemiste kans omdat er nog altijd geen akkoord is en de kans op een chaotische uitstap uit de Europese Unie juist groter geworden is. De tijd tikt verder, nog 72 dagen voor de deadline verstrijkt, en dus bereiden veel bedrijven zich toch voor met noodplannen mocht het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Unie crashen. En dan zal het pond wellicht wel spectaculair dalen.

Hoe dan ook buigen ook de bedrijven en de overheden in landen als Frankrijk, Nederland, Duitsland en België -landen die veel handel drijven met het Verenigd Koninkrijk- zich steeds meer over noodscenario's om een harde brexit op te vangen.

Meest gelezen