Kyra Gantois en Anuna De Wever.
Volledig scherm
Kyra Gantois en Anuna De Wever. © Oriane Lecluyse/Pieter-Jan Vanstockstraeten

Het debat: is spijbelen voor het klimaat een goede zaak?

Leerlingen Anuna De Wever (17) en Kyra Gantois (19) van het Koninklijk Atheneum in Mortsel roepen de Vlaamse scholieren op om elke donderdag in Brussel actie te voeren voor het klimaat, en dus te spijbelen. De eerste actie van ‘Youth For Climate’ vond vorige donderdag plaats. En of het een succes was: ruim 4.000 leerlingen kwamen opdagen voor de protestactie. De meisjes waren alvast “zo fucking blij”, maar wat vinden onze experts ervan. Is het aanvaardbaar dat jongeren spijbelen om zich in te zetten voor het klimaat?

213 reacties

  • Emi Hergersberg

    3 jaar geleden
    Veel woorden maar weinig efficiënte daden. Ipv te betogen kunnen ze beter zwerfvuil ruimen, de beken uitbaggeren, minder elektriciteit verbruiken of aan hun smartfone hangen. Sommigen zijn niet eens in staat om hun eigen vuil op te kuisen, hun eigen was te doen of kamer op te ruimen maar ze willen de wereld veranderen. Spijbelen is onwettige afwezigheid. Tijd voor toets :-)
  • Tino Wittebolle

    5 jaar geleden
    Ik geef de jongeren 100% gelijk! Ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat we ons als volwassenen zouden moeten aansluiten bij hen (staken dus!) tot er een bindende oplossing is gestemd (niet hetzelfde als een vage politieke belofte!!!).
  • Ludwine Eeckhout

    5 jaar geleden
    Als men wil protesteren kan dat ook op dagen dat er geen school is bvb. woensdagnamiddag, zaterdag en zondag. Waarom juist op dagen dat er school is. Waar gaat dat spijbelen eindigen??? Wat is het volgende waar men gaat voor spijbelen??? Spijbelen is onwettig!!!
  • Marnix Malone

    5 jaar geleden
    Deze jongeren willen duidelijk een andere toekomst. Aangezien deze generatie in 2030 een meerderheid in onze bevolking betekent, geen onbelangrijke eis. Zij betogen al voor hun kinderen, onze politiek kennende.
  • Eric Leysen

    5 jaar geleden
    Allemaal uw smartphone,tablets inleveren om zeldzame metalen te kunnen recyclen, geen auto op je achttien maar een bakfiets en je rookbommetjes en Bengaals vuur thuislaten volgende keer. Naïef houden van de jeugd en gebruikt door linkse activisten.... da's het enige wat deze betoging brengt.