Direct naar artikelinhoud
Shutdown

Amerikaanse luchtverkeersleiders krijgen pizza van Canada

Luchtverkeersleiders in de controletoren van de luchthaven LaGuardia in New York.Beeld EPA

Pizzabezorgers rondom de Amerikaanse vliegvelden hebben het dezer dagen druk. Zij moeten honderden pizza's afleveren bij luchtverkeersleiders doorheen land. Een traktatie van de Canadese luchtverkeersleiders.

Zij willen hun collega's in het buurland graag een hart onder de riem steken. Deze ontvangen momenteel geen salaris vanwege de shutdown. Zo'n kwart van de Amerikaanse overheidsinstellingen is al meer dan drie weken dicht. Dat komt doordat er onenigheid is ontstaan over de wet die de financiering van overheidsinstellingen regelt. President Trump wil dat in die wet 5 miljard dollar wordt gereserveerd voor een grensmuur, de Democraten zijn tegen.

Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis duurde de shutdown zo lang. Daar hebben honderdduizenden ambtenaren last van. Velen zitten met onbetaald verlof thuis.

Zo niet de luchtverkeersleiders. Zij moeten vanwege de veiligheid doorwerken, ook zonder loon. Een stukje Margherita kunnen ze dus wel gebruiken, dachten allereerst de Canadese ambtgenoten die vlak bij de grens met Alaska werken. "Zij hebben deze mensen dagelijks aan de telefoon en beschouwen ze als naaste collega's", zei Peter Duffy tegen de BBC.