Humanitaire visa: De Block kondigt maatregelen tegen misbruik aan

Maggie De Block © Belga Image

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) neemt al maatregelen na de berichten over mogelijke misbruiken bij de toekenning van humanitaire visa. Zo zal hervestiging enkel nog mogelijk zijn via betrouwbare organisaties.

‘Mensen van de UNHCR screenen de vluchtelingen ter plaatse of ze in aanmerking komen voor een humanitair visum en selecteert ze op basis van objectieve criteria in een internationaal kader’, legt De Block uit. ‘Ook ngo’s kunnen voorstellen doen, maar we moeten wel eerst zeker zijn dat hun proces correct en transparant is en dat er een goede screening van de lijsten gebeurt.’ Betrokkenen zullen nog steeds individuele aanvragen kunnen indienen, maar zulke visa zullen slechts in hoogst uitzonderlijke situaties kunnen worden toegekend, aldus De Block, die duidelijk maakt te willen breken met de gebruiken onder haar voorganger Theo Francken (N-VA). ‘De poort via schimmige tussenpersonen is meteen bij mijn aantreden gesloten. Ik zal niet aanvaarden dat men dit humanitaire instrument kan misbruiken voor persoonlijk gewin.’

Ook heeft De Block aan de Dienst Vreemdelingenzaken een grondig onderzoek gevraagd. Het is namelijk de DVZ die, na een onderzoek op individuele basis, humanitaire visa uitreikt. ‘Ik wil volledige klaarheid’, zegt de minister. ‘Ik wil weten hoeveel van dergelijke visa zijn gevraagd en toegekend, door wie en op welke wijze.’

De initiativen van De Block komen er na de Pano-reportage (één) van dinsdag, die aan het licht bracht dat tussenpersonen hoge bedragen vroegen aan mensen om hun familieleden of kennissen aan een visum te helpen. De zaak lijkt vooral rond Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam te draaien, die meteen in al zijn functies geschorst werd door zijn partij N-VA. ‘Ik ben geschokt door de getuigenissen in de reportage’, zegt De Block. ‘Mensen in nood zwaar laten betalen in ruil voor hulp is moreel compleet verwerpelijk.’

De minister rekent op het gerecht om de zaak tot op het bot uit te spitten. ‘Het gerecht moet nu zijn werk doen en de schuldigen straffen. Ik zal me ook burgerlijke partij stellen, om op de hoogte te blijven van het onderzoek en mogelijke schade te laten vergoeden door de schuldigen’, aldus De Block.

Gerechtelijk onderzoek

De federale regering onderzoekt intussen of ze zich burgerlijke partij kan stellen in het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met humanitaire visa. Dat zei premier Charles Michel na afloop van het kernkabinet.

Alles draait rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die oosterse christenen aan zo’n visum zou hebben geholpen in ruil voor geld. Hij werd dinsdag opgepakt voor verhoor.

Kucam werkte als een soort tussenpersoon voor het kabinet van Theo Francken, toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie voor N-VA. Het parket heeft voorlopig geen aanwijzingen dat hij of een van de kabinetsmedewerkers betrokken zou zijn bij de affaire.

Michel spreekt van ‘zeer ernstige en choquerende feiten’, als ze bewezen zouden worden. De regering zal in elk geval haar volledige medewerking verlenen aan het onderzoek, benadrukte Michel.

Ook oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) stelt zich burgerlijke partij

Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelt zich burgerlijke partij in het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met humanitaire visa. De zaak draait rond het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam, die ervan verdacht wordt mensen tegen betaling aan een humanitair visum geholpen te hebben. Toen de feiten plaatsvonden, was Francken de bevoegde staatssecretaris.

Na huidig minister Maggie De Block (Open Vld), stelt dus ook haar voorganger Theo Francken zich burgerlijke partij in de procedure, maakt zijn woordvoerder woensdag bekend. ‘Dit omwille van de ernst van de vermeende feiten en het misbruik van vertrouwen dat gepleegd werd ten aanzien van de betrokken slachtoffers, zijn kabinet en zijn persoon’, luidt het in een mededeling.

MR: ‘Wist Francken het niet? Of heeft hij het niet willen weten?’

De MR stelt zich woensdag vragen bij de wijze waarop oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn kabinet leidde, nadat aan het licht gekomen is dat er mogelijk fraude werd gepleegd bij de toekenning van humanitaire visa. ‘Als deze feiten bevestigd worden, brengen ze alleszins de onbezonnenheid aan het licht waarmee het kabinet-Francken met dit dossier omging’, zegt MR-Kamerfractieleider David Clarinval.

‘Heeft Francken niet gezien wat er op zijn kabinet gebeurde? Of heeft hij het niet willen zien?’, vraagt Clarinval zich af. ‘Hij stond bekend als een groot communicator, maar had ongetwijfeld meer aandacht moeten hebben voor het functioneren van zijn kabinet. Dit doet alleszins vragen rijzen bij de manier waarop Francken – geheel autonoom – met humanitaire visa omging.’

De Franstalige liberalen, die tot een maand geleden met Francken en de N-VA in de regering zaten, willen dat volledige klaarheid over de zaak geschapen wordt. De commissie Binnenlandse Zaken gaat hoorzittingen houden, maar de MR wil ook andere parlementaire initiatieven steunen, zoals een bijzondere commissie of, indien nodig, een onderzoekscommissie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content