© pojoslaw - Fotolia

Familievriend bedwelmt, verkracht en bezwangert meisje van 11

Het gerechtshof in Den Bosch heeft bepaald dat een 11-jarig meisje en haar moeder in totaal 65.000 euro schadevergoeding moeten krijgen van familievriend Arnold M. uit Brunssum in Nederlands-Limburg. De man had het meisje begin 2017 gedrogeerd en haar verkracht. Het meisje bleek daarna zwanger.

viba/neac

Het meisje onderging begin 2017 een abortus nadat bij een echo was gebleken dat ze zwanger was. Uit DNA-onderzoek bleek dat de toen 61-jarige Arnold M. de vader was. ‘Oom Nol’ kluste veel in het huis van de vader van het meisje en bleef er ook vaak slapen. Hij drogeerde haar met het slaapmiddel temazepam en verkrachtte haar.

Schokkend

Volgens het Nederlandse hof is het lastig in te schatten wat de psychische en lichamelijke gevolgen op de lange termijn zullen zijn. Het meisje heeft het misbruik niet bewust meegemaakt en werd volgens het hof bij een zwangerschap van bijna zeventien weken “bij de echo geconfronteerd met een levend mensje met alles erop en eraan. Dat moet voor haar als elfjarige een schokkende ervaring zijn geweest. Veelzeggend is dat zij volgens haar moeder bij het zien daarvan haar hoofd afwendde.” Het hof stelt dat er sprake is van een “zeer ernstige schending van haar lichamelijke integriteit en persoonlijke levenssfeer.”

De moeder lijdt sinds het voorval aan PTSS (posttraumatische stressstoornis) en heeft volgens het hof recht op “shockschade”. Ze kampt onder meer met schuldgevoelens en schaamte, terwijl de dader “geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden en geen blijk geeft van inzicht in het leed dat hij ook bij haar als moeder heeft veroorzaakt”.

Arnold M werd veroordeeld tot acht jaar cel. In eerste aanleg werd hij door de rechtbank in Maastricht ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 10.000 euro aan het meisje en 2.500 euro aan de moeder. In beroep werd vandaag beslist dat die bedragen worden opgetrokken naar 50.000 euro voor het meisje en 15.000 voor haar moeder.

Statement

Advocaat Meyke Spauwen is “aangenaam verrast” door het arrest van het hof. “Dit doet veel meer recht aan de ernstige situatie die zich hier heeft afgespeeld. Het hof heeft heel veel factoren meegewogen en in onze ogen durven uitpakken door een stevig statement te maken.”

Spauwen had in eerste instantie bij de rechtbank in Maastricht een 100.000 euro schadevergoeding gevraagd (75.000 voor het meisje en 25.000 voor de moeder) en vond het een gemiste kans dat de rechtbank veel lagere bedragen toekende. Volgens Spauwen is de moeder content met het arrest van het hof. “Ze voelt zich gehoord. Dit geeft een gevoel van erkenning voor wat jezelf en je kind is aangedaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer