Steeds meer werknemers wisselen auto en fiets af

© Shutterstock.

Als het zonnetje schijnt en de kinderen hoeven niet naar school, dan kiezen steeds meer werknemers voor de fiets. Vorig jaar combineerde iets meer dan 1 op de 10 Belgen de auto en de fiets voor hun woon-werkverkeer, zegt HR-bedrijf Acerta.

agg

Koning auto blijft het populairst, maar hij wordt wel steeds vaker afgewisseld met de fiets. Blijft het droog en staan er geen extra verplaatsingen op de agenda? Dan geniet de fiets al eens de voorkeur op de wagen. Volgens Acerta combineerde vorig jaar 11,1 procent het woon-werkverkeer op die manier. Een belangrijke verklaring is de relatief korte afstand die overbrugd moet worden. Belgen wonen gemiddeld op 19 kilometer van hun werk. “Zeker met een elektrische fiets is dat te doen”, zegt Dirk Wijns van Acerta Consult.

Hoewel de groep krimpt, blijft een ruime meerderheid (65 procent) elke dag met de auto naar het werk rijden. Volgens Maarten Matienko van VAB valt daar nog winst te boeken. “Ondernemingen die elektrische leasefietsenaanbieden, kunnen nog een heleboel werknemers overtuigen om de auto af en toe thuis te laten. Eén dag in de week kan al effect hebben op de files.”

Chauffeurs overtuigen om hun vierwieler permanent van de hand te doen ligt moeilijker. “Het is zeker zo dat als ze eenmaal naar het werk gefietst hebben, ze dat wellicht vaker gaan doen. Maar soms blijft de auto praktischer, bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, het wegbrengen van de kinderen of vergaderingen buiten het kantoor.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen