“Het ideale dieet voor de mens én de planeet”: zo voeden we 10 miljard mensen in 2050 op een gezonde én duurzame manier
Wetenschappers hebben het “ideale voedingspatroon voor de planeet en haar groeiende bevolking” samengesteld. Het dieet zorgt ervoor dat we tegen 2050 alle tien miljard mensen op een gezonde en duurzame manier kunnen voeden. Concreet betekent dit dat we onze consumptie van groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen en onze inname van suiker en vlees moeten halveren.
Om het dieet te volgen, moet de gemiddelde mens dus wel bereid zijn om andere eetgewoontes aan te leren. Dat zegt de Britse hoogleraar Tim Lang, een van de leiders van de studie, waaraan 37 wetenschappers uit zestien landen drie jaar lang gewerkt hebben. Vandaag verschenen de resultaten van die gezamenlijke arbeid in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
“Het voedsel dat we eten en de manier waarop we het produceren bepalen de gezondheid van de mensen én van de planeet en dat is iets wat we tot nu toe maar niet lijken te willen begrijpen”, zegt Lang. “Om een groeiende bevolking van 10 miljard mensen tegen 2050 te voeden met een gezond en voedzaam dieet, moeten we onze eetgewoonten aanpassen, de voedselproductie verbeteren en voedselverspilling verminderen. We hebben een significante omwenteling nodig die het wereldwijde voedselsysteem verandert zoals nooit tevoren.”
Voor de consument betekent dit concreet dat wereldwijd de consumptie van (rood) vlees en suiker gehalveerd moet worden, terwijl de consumptie van noten, fruit, groenten en peulvruchten juist moet verdubbelen.
Drastische veranderingen in eetpatroon nodig
Voor individuele regio’s betekent het dat soms nog drastischer veranderingen in het lokale eetpatroon nodig zijn. Zo eten mensen in Noord-Amerika gemiddeld dagelijks 6,5 keer de in de studie aanbevolen hoeveelheid vlees, terwijl mensen in Zuid-Azië dagelijks juist maar half zoveel vlees als aanbevolen consumeren. In de sub-Saharalanden in Afrika eten de mensen dan weer 7,5 keer de in de studie aanbevolen hoeveelheid zetmeelrijke groenten, zoals aardappels.
De onderzoekers gaven op de presentatie van de onderzoeksresultaten toe dat het “zeer ambitieus zou zijn om te hopen dat iedereen ter wereld dit dieet zou aannemen, alleen al omdat er zo’n grote ongelijkheid is in de toegang tot voedsel: meer dan 800 miljoen mensen hebben onvoldoende te eten, terwijl nog veel meer mensen (o.a. in het westen) een ongezond dieet hebben dat bijdraagt aan de ontwikkeling van chronische ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en suikerziekte en leidt tot een vroege dood.”
Duurzaam en gezond
Dat gezondheid en duurzaam eten hand in hand gaan, blijkt voor Lang niet zo'n hele grote verrassing. “De laatste tien jaar zijn talloze onderzoeken verschenen die allemaal één kant op wijzen", zegt hij in de Volkskrant: “Wat goed is voor de gezondheid, is ook goed voor de planeet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
21 dagen gezond: zin in pizza of een goede biefstuk? Je maakt ze al gezonder én goedkoper met deze kleine aanpassingen
-
PREMIUM
21 dagen gezond: groenten eten wordt een stuk makkelijker dankzij de diepvries
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 5: schiet de inname van voldoende groenten er wel eens bij in? Dan bespaar je heel wat tijd met de diepvries. Maar zijn voorgesneden diepvriesgroenten even gezond als verse, en wat zijn de voordelen van stoomzakjes? Sanne legt uit. -
Ontbossing in Braziliaans Amazonegebied gehalveerd in 2023
De ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud is vorig jaar met de helft afgenomen, blijkt uit cijfers die vrijdag zijn vrijgegeven. Daartegenover staat dat in het minder bekende savannegebied Cerrado juist veel vegetatie is verdwenen. -
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
PREMIUM
21 dagen gezond: “Ik ben moe, dus ik eet niet gezond.” Stop je diepvries dan vol met makkelijke crisismaaltijden
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 5: Sanne maakt korte metten met het excuus ‘ik ben moe, dus ik eet niet gezond’. Gezonde ‘crisismaaltijden’ zijn de oplossing. “Bespaar jezelf trips naar de frituur en een bange blik op de weegschaal.” Dit zijn haar beste recepten. -
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
Je vuist vertelt je hoeveel je mag eten
-
Drie Fitchen-vestigingen in vijf maanden tijd in Gent: “Snelle én gezonde maaltijd is het gat in de markt”
-
15
Methaan in smeltend permafrost kan uitstoot explosief doen stijgen: “Dit kan klimaatcrisis snel verergeren”
De permanent bevroren bodem van de Arctische regio, bekend als permafrost, smelt en dreigt enorme hoeveelheden van het krachtige broeikasgas methaan vrij te laten. Als dat gebeurt, kan het de klimaatcrisis snel verergeren. Een nieuw onderzoek in Frontiers in Earth Science ontdekte in verschillende boorputten grote concentraties van methaangas. De wetenschappers suggereren dat diep methaan gemakkelijk naar het oppervlak kan migreren wanneer de permafrost smelt. -
PREMIUM
21 dagen gezond: Is een 'superfood' als een goji-bes nu echt gezonder dan een gewone appel? Onze diëtiste legt uit
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 3: ‘Superfood’ is voeding waarin veel vitamines, mineralen en antioxidanten zitten. Maar hoe zit dat dan met ‘gewone’ groente en fruit? Sanne komt met alternatieven die net zo gezond en heel wat prijsvriendelijker zijn. -
PREMIUM
21 dagen gezond: gezond eten betekent niet dat je moet honger lijden. Zo ga je altijd voldaan van tafel
50 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerChantal Naessens
Marco Maerten
Hans Schoen
Anoniem
PIETER ROGIERS