“Het ideale dieet voor de mens én de planeet”: zo voeden we 10 miljard mensen in 2050 op een gezonde én duurzame manier
Wetenschappers hebben het “ideale voedingspatroon voor de planeet en haar groeiende bevolking” samengesteld. Het dieet zorgt ervoor dat we tegen 2050 alle tien miljard mensen op een gezonde en duurzame manier kunnen voeden. Concreet betekent dit dat we onze consumptie van groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen en onze inname van suiker en vlees moeten halveren.
Om het dieet te volgen, moet de gemiddelde mens dus wel bereid zijn om andere eetgewoontes aan te leren. Dat zegt de Britse hoogleraar Tim Lang, een van de leiders van de studie, waaraan 37 wetenschappers uit zestien landen drie jaar lang gewerkt hebben. Vandaag verschenen de resultaten van die gezamenlijke arbeid in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
“Het voedsel dat we eten en de manier waarop we het produceren bepalen de gezondheid van de mensen én van de planeet en dat is iets wat we tot nu toe maar niet lijken te willen begrijpen”, zegt Lang. “Om een groeiende bevolking van 10 miljard mensen tegen 2050 te voeden met een gezond en voedzaam dieet, moeten we onze eetgewoonten aanpassen, de voedselproductie verbeteren en voedselverspilling verminderen. We hebben een significante omwenteling nodig die het wereldwijde voedselsysteem verandert zoals nooit tevoren.”
Voor de consument betekent dit concreet dat wereldwijd de consumptie van (rood) vlees en suiker gehalveerd moet worden, terwijl de consumptie van noten, fruit, groenten en peulvruchten juist moet verdubbelen.
Drastische veranderingen in eetpatroon nodig
Voor individuele regio’s betekent het dat soms nog drastischer veranderingen in het lokale eetpatroon nodig zijn. Zo eten mensen in Noord-Amerika gemiddeld dagelijks 6,5 keer de in de studie aanbevolen hoeveelheid vlees, terwijl mensen in Zuid-Azië dagelijks juist maar half zoveel vlees als aanbevolen consumeren. In de sub-Saharalanden in Afrika eten de mensen dan weer 7,5 keer de in de studie aanbevolen hoeveelheid zetmeelrijke groenten, zoals aardappels.
De onderzoekers gaven op de presentatie van de onderzoeksresultaten toe dat het “zeer ambitieus zou zijn om te hopen dat iedereen ter wereld dit dieet zou aannemen, alleen al omdat er zo’n grote ongelijkheid is in de toegang tot voedsel: meer dan 800 miljoen mensen hebben onvoldoende te eten, terwijl nog veel meer mensen (o.a. in het westen) een ongezond dieet hebben dat bijdraagt aan de ontwikkeling van chronische ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en suikerziekte en leidt tot een vroege dood.”
Duurzaam en gezond
Dat gezondheid en duurzaam eten hand in hand gaan, blijkt voor Lang niet zo'n hele grote verrassing. “De laatste tien jaar zijn talloze onderzoeken verschenen die allemaal één kant op wijzen", zegt hij in de Volkskrant: “Wat goed is voor de gezondheid, is ook goed voor de planeet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Besmetten zoogdieren elkaar nu ook met vogelgriep? Virus veroorzaakt massale sterfte bij zeeolifanten: “9 op de 10 jongen is overleden”
-
PREMIUM
21 dagen gezond: gezond eten betekent niet dat je moet honger lijden. Zo ga je altijd voldaan van tafel
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 6: voor veel mensen staat gezond eten nog altijd synoniem voor ‘honger lijden’. “Zó onterecht”, aldus Sanne. “Als de verhoudingen op je bord kloppen, mag je alles eten.” Waarom gezond eten ook betekent dat je méér mag eten. -
PREMIUM
21 dagen gezond: groenten eten wordt een stuk makkelijker dankzij de diepvries
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 5: schiet de inname van voldoende groenten er wel eens bij in? Dan bespaar je heel wat tijd met de diepvries. Maar zijn voorgesneden diepvriesgroenten even gezond als verse, en wat zijn de voordelen van stoomzakjes? Sanne legt uit. -
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
21 dagen gezond: “Ik ben moe, dus ik eet niet gezond.” Stop je diepvries dan vol met makkelijke crisismaaltijden
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 5: Sanne maakt korte metten met het excuus ‘ik ben moe, dus ik eet niet gezond’. Gezonde ‘crisismaaltijden’ zijn de oplossing. “Bespaar jezelf trips naar de frituur en een bange blik op de weegschaal.” Dit zijn haar beste recepten. -
Je vuist vertelt je hoeveel je mag eten
Voedingswetenschappers in Groot-Brittannië adviseren mensen om hun voeding voortaan met hun handen te meten. Dat zou beter zijn dan wegen. Dit moet voorkomen dat mensen te veel eten. -
PREMIUM
21 dagen gezond: Is een 'superfood' als een goji-bes nu echt gezonder dan een gewone appel? Onze diëtiste legt uit
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
PREMIUM
21 dagen gezond: zin in pizza of een goede biefstuk? Je maakt ze al gezonder én goedkoper met deze kleine aanpassingen
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 2: af en toe zondigen mag, helemaal als je ‘guilty pleasure’ minder calorieën bevat. Maar hoe maak je een traditioneel gerecht als vol au vent of spaghetti gezonder? En hoe zit dat met de prijs? Wij zochten het voor je uit. -
Hittestress, overstromingen en bosbranden: Europa beleefde in 2023 recordjaar aan klimaatrampen
Een recordaantal dagen met ‘extreme hittestress’, gletsjerijs dat in nooit eerder geziene proporties smelt en rivieren die steeds vaker overstromen. Het rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus schetst een heus doembeeld over het weer in 2023 en de gevolgen ervan. “De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze generatie”, waarschuwt Celeste Saulo als secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). -
Drie Fitchen-vestigingen in vijf maanden tijd in Gent: “Snelle én gezonde maaltijd is het gat in de markt”
50 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerChantal Naessens
Marco Maerten
Hans Schoen
Anoniem
PIETER ROGIERS