Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Luc Devroe ontslagen wegens tegenvallende transfers: RSCA-kostuum was te groot

Luc Devroe werd overbodig na de komst van technisch directeur Frank Arnesen.Beeld BELGA

Wat er al een tijdje zat aan te komen, werd gisteren officieel afgerond: Luc Devroe kreeg zijn ontslag bij Anderlecht. Het Brusselse huis bleek na negen maanden te groot voor de 53-jarige ex-manager.

In april 2018 kon Luc Devroe zijn geluk niet op. Marc Coucke nam zijn vertrouwensman van KV Oostende mee naar Anderlecht om Herman Van Holsbeeck op te volgen als manager. Hij voelde zich als een kleine jongen in een snoepwinkel, alleen leek hij nooit goed te begrijpen wat hij juist met die winkel aan moest. Of hoe groot(s) die winkel wel was. Devroe kwam, zag en... verstopte zich in zijn kantoor. Elke ochtend weer. Aan het personeel stelde hij zich niet voor. Als een geest dwaalde hij door de gangen.

Soms verscheen hij om een nieuwe aanwinst voor te stellen. Helaas voor Devroe bleken het veelal miskopen of spelers die niet aan de Anderlecht-normen voldeden. Hij haalde oude bekenden Knowledge Musona en Antonio Milic bij KV Oostende. Een beproefd recept voor Devroe. Zo lokte hij in de zomer van 2009 als manager van Club Brugge Ivan Perisic naar het Breydelstadion. Een voltreffer. Hij had de Kroaat aan het werk gezien bij Roeselare - Devroe wist genoeg. Dat moet je hem wel nageven: hij ziet de buitenkansen als ze zich aandienen.

Miscasting van Coucke

Maar bij Anderlecht liet zijn kennersoog hem in de steek. Devroe trok Jevhen Makarenko van KV Kortrijk aan. Kristal Abazaj van Skënderbeu. Ognjen Vranjes van AEK. Zo stelde hij in één transferperiode - een tweede werd hem niet gegund - een hele kern samen die niet voldeed. Paars-wit draagt er nu de rampzalige gevolgen van. De transfers tonen aan dat Devroe nooit de grandeur van Anderlecht kon inschatten. Dat merkten ook de makelaars op die met hem zaken deden. Het verschil met Van Holsbeeck, die beter bij het huis paste, was hemelsgroot.

Dat het kostuum van Anderlecht te groot bleek voor Devroe, was niet alleen zíjn verantwoordelijkheid. Eigenlijk moest Coucke beter weten. De voorzitter hoorde na vijf jaar Oostende te weten wat voor vlees hij in de kuip had toen hij Devroe de sleutels van Anderlecht in de handen legde. Een harde werker, die zeker zijn plek en verdienste heeft in het (prof)voetbal, maar geen man die als manager sterk in zijn schoenen staat. Daar kon Coucke finaal zijn ogen niet meer voor sluiten.

In november 2018 greep hij in door Michael Verschueren als manager aan te stellen. Devroe werd zo herleid tot quantité négligeable, zeker na de komst van Frank Arnesen in januari als technisch directeur. Gisteren trok de voorzitter er eindelijk de stekker uit. Met de staart tussen de benen moet Devroe afdruipen.

Eigenlijk moest Coucke beter weten. De voorzitter hoorde na vijf jaar Oostende te weten wat voor vlees hij in de kuip had toen hij Devroe de sleutels van Anderlecht in de handen legde

"Het is een beetje jammer dat het zo eindigt," luidde Couckes commentaar op het gala van de Gouden Schoen. "Luc is een vriend. Hij heeft zijn uiterste best gedaan, maar jammer genoeg volgden de resultaten niet. Verschillende nieuwe spelers brachten niet wat we van hen verwachtten, en dat kan niet bij Anderlecht. Bij deze club heb je geen vijf jaar tijd. In de nieuwe structuur was het moeilijk om hem een plaatsje te geven, maar ik ben er zeker van dat hij een nieuwe club vindt, waar hij opnieuw zijn grote capaciteiten kan tonen. Op termijn zal deze beslissing positief voor hem uitdraaien."

Ook Verschueren sprak klare taal. "Arnesen is erg efficiënt, heeft veel expertise en een enorm netwerk. Door zijn komst was Devroe wat naar het achterplan verdwenen en hij heeft eigenlijk te veel kwaliteiten voor een bijrol. In dat opzicht vonden we het voor iedereen beter om afscheid van hem te nemen. Waarom nu pas? Na de komst van Arnesen namen we even de tijd om onze werking te analyseren. In Spanje spraken we veel over het organigram en kwamen we tot de conclusie dat het beter was om verder te gaan zonder Devroe."

Luc Devroe was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Hij zou in gesprek zijn met Patrick De Koster om een rol in diens makelaarskantoor op te nemen. Het is een kostuum dat hem weleens beter zou kunnen passen dan dat van manager.