Videospeler inladen...

De Block: "Wie betaald heeft voor visum, houdt papieren", Theo Francken moet niet antwoorden op vragen

Minister voor Asiel en Migratie De Block (Open VLD) schept duidelijkheid over de toekomst van Assyriërs die betaald zouden hebben om een humanitair visum te krijgen. "Het feit dat zij betaald hebben, is geen reden om hun verblijfspapieren in te trekken", zegt De Block. Eerder werd N-VA-gemeenteraadslid in Mechelen Melikan Kucam opgepakt omdat hij ongeveer 200 Assyrische christenen een humanitair visum zou verkocht hebben. Voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ligt onder vuur over zijn beleid rond die humanitaire visa. Vandaag moest Francken echter niet antwoorden op die vragen. Daarom vragen Open VLD, Groen en CD&V een hoorzitting in de commissie Binnenlandse Zaken. CDH wil meteen een onderzoekscommissie. 

Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil dat Assyriërs die mogelijk betaald hebben om een humanitair visum te krijgen, hun papieren behouden. Eerder werd N-VA-gemeenteraadslid in Mechelen Melikan Kucam opgepakt op verdenking van mensenhandel, omdat hij ongeveer 200 Assyrische christenen een humanitair visum zou verkocht hebben. "Het feit dat zij daarvoor betaald hebben, is geen reden om hun verblijfspapieren in te trekken", zegt De Block nu. "Zij zijn in de eerste plaats het slachtoffer van zij die geld hebben gevraagd." Als ze permanent in België willen blijven, moet voor hen een asielaanvraag volgen. "Dat zal behandeld worden met de nodige onderzoeken", aldus De Block. 

Ondanks de mogelijke fraude, wil De Block niet dat het systeem van humanitaire visa wordt afgeschaft. Individuele aanvragen, zoals dat gebeurde via Melikan Kucam, wil ze tot een minimum beperken: "Individuele aanvragen kunnen nog altijd door de betrokkenen zelf gebeuren. Ik heb daar – hoogst uitzonderlijk – ook toelatingen voor gegeven. Ik heb er nu al twee gedaan", zegt De Block. "Ik pleit dus voor een handhaving van humanitaire visa, maar wel op een voorzichtige en zuinige wijze en enkel voor kwetsbare mensen", besluit De Block.

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

"Dit zijn PS-toestanden": Francken onder vuur voor beleid rond humanitaire visa

Tijdens het vragenuurtje in het parlement lag voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) onder vuur voor zijn werkwijze met tussenpersonen als Melikan Kucam. Kucam bezorgde lijsten aan het kabinet van Francken, waarop namen stonden van Assyriërs die kans maken op een humanitair visum. Francken krijgt nu kritiek omdat hij met zulke tussenpersonen werkte, en niet alleen met erkende ngo's.

Lees verder onder de foto. 

Voormalig staatssecretaris Francken (N-VA) ligt in het parlement onder vuur over zijn beleid rond humanitaire visa.

"Cliëntelisme", zeggen fractieleider van Groen Kristof Calvo, CD&V-migratiespecialiste Nahima Lanjri, maar ook minister De Block. Door te werken met tussenpersonen als Kucam, "faciliteert Theo Francken zulke toestanden", zegt Calvo. "Hij is minstens onzorgvuldig geweest. Hij is politiek verantwoordelijk voor deze situatie." 

Als eerste schepen in Mechelen had Calvo nog geen geruchten opgevangen over Kucam. "Ik heb vernomen dat Kucam in de Assyrische gemeenschap wel erg dwingend was, vaak haatdragend", zegt Calvo. "Ik wist wel, dat heb ik op de Facebook van Kucam gezien, dat hij een graag geziene gast was bij N-VA-top. Nog tot dit weekend waren er heel veel foto’s met het kabinet-Francken. Tot in december, zelfs nog na de signalen die Francken gekregen heeft in september-oktober."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Calvo lost tussendoor misschien wel de meest pijnlijke vergelijking die een N-VA'er kan krijgen: "Dit zijn PS-toestanden", zegt hij. Maar andere partijen zijn minstens even scherp. "Partijsoldaten verkopen misschien kaarten voor een mosselsouper, maar geen visa op de markt in Beiroet", zegt fractieleider van de liberalen Patrick Dewael. "Het feit dat N-VA in december de regering heeft verlaten, is de enige reden dat hij vandaag geen ontslag moet nemen", klinkt het bij Kamerlid voor Groen Wouter De Vriendt.  

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Het schaap wordt geschoren

Dat Francken en de N-VA geen deel meer uitmaken van de (ontslagnemende) federale regering, maakt vandaag wel degelijk een verschil. Francken moest namelijk niet antwoorden op de vragen die hem werden gesteld. Door het ontslag van de regering, is de controlefunctie van het parlement beperkt. Achteraf wilde niemand bij N-VA reageren. In de woorden van vicepremier Kris Peeters (CD&V): "Ik denk dat Bart De Wever al eens eerder heeft gezegd: als het schaap geschoren wordt, moet men stil blijven zitten. Ik denk dat men dat nu doet."

Toch blijven er veel vragen. "Wie wist wat, op welk ogenblik, en wat is er gebeurd?", vraagt Dewael zich af. Peeters wil ook ook weten of de administratie van Francken werd ingelicht over de werkwijze met tussenpersonen. "Vanaf wanneer was N-VA op de hoogte dat het parket een onderzoek was gestart?", vraagt Peeters nog. "Hoorzittingen in de commissie Binnenlandse Zaken zijn zeker aan de orde", zegt Dewael. "Daar zou Theo Francken gevraagd worden om tekst en uitleg te geven. Ik denk dat dat een belangrijke eerste stap is. Als dat onvoldoende blijkt, kan men overschakelen op een onderzoekscommissie", aldus Peeters. De Franstalige christendemocraten van CDH pleiten dan weer meteen voor een onderzoekscommissie. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over het debat in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen