Joyriden, vuurwerk afsteken, vrijen,... op dit kerkhof gebeurt het allemaal

© djr

Na een hele reeks vandalenstreek beslist de stad Wervik dat de begraafplaats van Geluwe gesloten wordt wanneer het donker is. Buurtbewoners vroegen maatregelen en mogen nu zelf het kerkhof afsluiten met een hangslot.

Joerie Dewagenaere

Wanneer de zon onder de horizon zakte, hielden bewoners van de Kerkhofstraat in Geluwe hun hart vast. Wat stond hen nu weer te wachten? De laatste jaren werden ze namelijk geteisterd door jongeren die op de begraafplaats de vandaal in zich naar boven haalden.

Grafzerken naar de vaantjes, ornamenten en bloemstukken vernield of gestolen, lawaai, noem maar op. Bij de stadsdiensten komen regelmatig meldingen binnen van nabestaanden waarvan een gedenksteentje is kapot gemaakt of een bloemstuk is gestolen. “In Wervik zijn ook soms problemen met jongeren, maar daar gaat het niet om grafschennis. Stelen en vernielen, zoals in Geluwe, is toch een pak erger”, weet burgemeester ­Youro Casier (SP.A).

Verborgen camera

Daar blijft het niet bij. Op oudejaarsnacht haalden enkele onverlaten het in hun hoofd om er vuurwerk af te schieten. “Vorige zomer ben ik naar buiten gelopen wanneer hier een bende van tien man whisky-cola stond te drinken, terwijl er iemand met een bestelwagen aan het joyriden was op de begraafplaats”, zegt buurtbewoonster Cynthia Claeys.

Op de sociale media hebben de bewoners van de Kerkhofstraat een groep waarin ze alle onregelmatigheden melden. “We kunnen al een boek schrijven over hetgeen hier al gebeurde. Soms zou je denken dat het om verborgen camera gaat. Zo betrapten we ooit een vrijend koppeltje”, zegt Cynthia lachend.

Camera geen optie

Nu brengt de stad soelaas. Op vraag van de buurtbewoners kocht het enkele hangsloten aan. Een zestal mensen nemen elk om beurt de taak op zich om het kerkhof af te sluiten bij zonsondergang en weer te openen bij zonsopgang. “Zeker in de donkere maanden is dat nodig”, aldus Casier.

Een camera is dan weer niet meteen een optie volgens hem. “Dat kan mensen afschrikken of zaken oplossen, maar wie echt slechte bedoelingen heeft, zal zich niet laten doen door een camera. Je kan nog altijd met een masker of met de kap op die beelden omzeilen”, zegt de burgemeester.

Ook voor de buurtbewoners zijn de hangsloten al een geruststelling. “Als je weet dat het toe is en je hier niemand zal tegenkomen die er niet moet zijn, dan scheelt dat al een stuk. We kunnen eindelijk weer met een gerust gevoel slapen”, aldus Cynthia.