Broer Hicham Chaib en kompaan blijven aangehouden

© rr

De twee verdachten die door de onderzoeksrechter aangehouden werden na de 15 huiszoekingen dinsdagmorgen in Oost-Vlaanderen en Antwerpen in een onderzoek naar terrorisme, blijven in de cel. Dat heeft de raadkamer in Dendermonde vrijdag beslist. Een van de aangehouden verdachten is de broer van Hicham Chaib.

adm

De huiszoekingen vonden plaats in Gent en Deinze (Oost-Vlaanderen) en in Antwerpen. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen, maar er werden 15 personen meegenomen voor verhoor. Vier personen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van onder meer financiering van een terroristische groep of rekruteren van Syriëstrijders voor IS.

Twee verdachten werden aangehouden, onder wie de broer van Hicham Chaib, de voormalige rechterhand van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem. Het gaat om de 37-jarige Zouhair Chaib uit Gent. Hij zou onder meer via sociale media geprobeerd hebben mensen te ronselen om naar Syrië te gaan en aan te sluiten bij IS. Zijn broer Hicham Chaib zou in Syrië aan het hoofd staan van de religieuze politie, die controleert of de sharia wordt nageleefd. Hicham Chaib nam na arrestatie van Belkacem leidinggevende taken op bij Sharia4Belgium en werd bij verstek veroordeeld tot 15 jaar wegens het aanzetten tot terreuraanslagen.

De tweede verdachte die aangehouden werd door de onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme in Dendermonde, is de 28-jarige Soufiane A. De raadkamer heeft ook zijn aanhouding verlengd. Ook een zus van Chaib werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar zij werd vrijgelaten onder voorwaarden, samen met nog een verdachte.

De advocaat van Zouhair Chaib gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. “Mijn cliënt ontkent deelgenomen te hebben aan activiteiten van een terroristische organisatie”, zegt advocaat Matthias Leys. “Ook het ronselen via sociale media wordt betwist. Hij blijft uiteraard de broer van Hicham Chaib, maar hij heeft zijn levensstijl veranderd nadat hij de executievideo van zijn broer gezien heeft. Dat hij dat van zijn eigen familie zag, heeft een impact gehad. Hij wou met die zienswijze niets te maken hebben.”

In de video eiste IS de aanslagen in Brussel op en dreigde Hicham Chaib in het Nederlands met nog meer aanslagen, waarna hij een gevangene executeerde. Er zijn volgens het parket voor het ogenblik geen verbanden met de dossiers over de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek.

De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent beslist binnen de twee weken over de aanhouding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen