© Shutterstock

Tien dingen die je beter niet zegt tegen vrouwen die borstvoeding geven

Of je nu borstvoeding geeft, ooit wil geven of helemaal niet: iedereen lijkt er wel een mening over te hebben. Daarom hoef je die nog niet te verkondigen. De Australische opvoedingskundige Pinky McKay sprak met moeders die hun baby’s aan de borst leggen en stelde op basis van een gesprek met hen een lijst samen van wat ze absoluut nooit willen horen.

vwh

1. Zou je jezelf beter niet bedekken?

“Je hebt altijd mensen die denken dat moeders op blote voeten in huis rondlopen en springen als hun baby laat blijken dat hij honger heeft. Sorry mensen: ook moeders gaan naar buiten en hebben dingen te doen”, zegt McKay .

2. Als je stopt, zal je baby beter slapen

“Dat is helemaal geen garantie. Baby’s worden wakker om allerlei redenen. Van kinderziekten tot allergieën: die verdwijnen niet automatisch omdat je borstvoeding hebt gegeven. Het is een goed idee om te achterhalen wat er echt scheelt met je kindje voordat je jouw borst weer in de strijd gooit.”

3. Het vergt veel van je

“Dat ligt niet aan de borstvoeding. Kinderen hebben is sowieso vermoeiend. Wanneer je borstvoeding geeft kan je trouwens een paar keer per dag rustig gaan neerzitten, wat een voordeel is.”

4. Heeft je kindje alweer honger?

“Een ding is zeker: je kan een baby niet te veel borstvoeding geven. De mama zal de consistentie van de melk bepalen op basis van de zuigreflex van de baby. Heeft het kindje honger, dorst, is hij moe of boos. In geval van twijfel, haal je borst tevoorschijn, maar twijfel nooit aan je melkvoorraad.

5. Hij ziet je tepel als een duimpje

“Het is eerder andersom: zijn duimpje fungeert als een tepel. Negeer deze stomme opmerking gewoon.”

6. Je melk is niet meer goed na een bepaalde tijd

”Moedermelk heeft geen houdbaarheidsdatum. Hoe lang je ook borstvoeding wil geven: je baby krijgt altijd kwaliteit. Ook al is hij een jaar oud.”

7. Hoe weet je dat je melk niet slecht is?

“Vertrouw er maar op dat dat niet zal gebeuren. Je lichaam maakt verse melk aan en die zal niet slecht worden, evenmin zal ze schiften als je staat te springen in de fitness.

8. Maar dan kunnen anderen je baby geen eten geven

“Mensen die dit zeggen, willen vaak gewoon hun hulp aanbieden, maar denken ze echt dat helpen voeden het jou zoveel makkelijker zou maken? Vrienden, familie en kennissen kunnen je ook een moment van rust geven en een band met de baby opbouwen door gewoon even met hen te spelen.

9. Ben je eigenlijk al gestopt met borstvoeding?

“Vergeet nooit: het zijn jouw borsten en jouw kindje. Het zijn dan ook enkel jouw zaken.”

10. Loeien als een koe

“Dit is je uitlachen in je gezicht. Je bent een supervrouw die een kindje grootbrengt, geen koe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer