© IMA

© IMA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

80-jarige vrouw voorkomt felle brand

Toen de kachel in hun woning in brand vloog, aarzelde bewoonster Maria Bertels (80) niet en draaide meteen de mazoutkraan dicht. “Dat heeft erger voorkomen”, zegt de bevelvoerder van de brandweer. De vrouw werd preventief naar het ziekenhuis gevoerd.

Ivo Meulemans

De brandweer van Turnhout werd vrijdag rond 10.45u opgeroepen voor een brand in een woning in de Zandstraat in Oud-Turnhout. “Toen wij aankwamen, stonden de twee bejaarde bewoners ons al op te wachten op de oprit van hun woning”, zegt Nick Eelen, kapitein bij de Turnhoutse brandweer. “In de woning hing een zwarte rook.”

Kachel losgekoppeld

Het huis wordt bewoond door Jos Verheijen en zijn vrouw Maria. Kort nadat ze in de keuken de mazoutkachel hadden aangemaakt, vatte die vlam. “Het was de eerste keer dat we de kachel dit najaar hadden aangestoken”, wist Maria de brandweer te vertellen. “De kachel is nog maar een jaar oud. We weten echt niet wat er is misgelopen.”

De brandweerlui gingen met perslucht de woning binnen. “De kachel stond in de keuken. We hebben eerst de vlammen gedoofd en vervolgens de kachel losgekoppeld”, zegt kapitein Eelen. “Vervolgens hebben we de boosdoener naar buiten gebracht en op de oprit neergezet.”

De brandweer moest vervolgens de woning verluchten. De brandweer had een compliment klaar voor de bewoners. “De vrouw heeft zeer alert gehandeld. Ze heeft gedaan wat ze moest doen”, zegt Eelen. “Door de mazoutkraan dicht te draaien, heeft ze sowieso erger kunnen voorkomen.”

Omdat de vrouw mogelijk giftige rook had ingeademd, kreeg ze een masker op en werd ze vervolgens door een ambulancier naar de ziekenwagen begeleid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER