De PVDA is niet de partij van malcontenten - Dirk De Block

De PVDA is een partij van "malcontenten", schreef ex-groen-politicus Luckas Vander Taelen hier in een opinietekst. Die analyse viel in slechte aarde bij de extreemlinkse partij PVDA. Waarom?
opinie
Opinie

Dirk De Block is voorzitter van de PVDA-afdeling Brussel. Hij reageert op een hier eerder gepubliceerde tekst van Luckas Vander Taelen, ook een Brusselaar, waarin kiezers van de PVDA omschreven werden als malcontenten.

De PVDA scoort in Brussel en in Franstalig België. Volgens de laatste politieke IPSOS-peilingen zou onze partij in de twee landsdelen doorstoten naar de derde plaats. Ook in Antwerpen haalt de PVDA "Waalse scores"...

Het lijkt me logisch dat gevestigde partijen zich zorgen baren. Maar ook ex-politicus Vander Taelen ziet de opkomst van de PVDA niet zitten. Heeft hij ons politiek programma of ons boek "De miljonairstaks en 7 andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen" dan niet gelezen, vraag ik me af.

Voorstellen van de PVDA winnen veld

Al jaren pleit onze partij voor een miljonairstaks. 85% van de Vlamingen is voorstander van dergelijke vermogensbelasting en zelfs gerenommeerde economen als Paul De Grauwe verdedigen het idee. Nochtans kan je deze liberale oud-senator moeilijk van communistische sympathieën verdenken.

In 2008 startte onze partij met een petitie voor btw-verlaging op energie van 21% naar 6%. Actieve campagneteams haalden meer dan 225.000 handtekeningen op, overtuigden vakbondsafdelingen en gingen samen met de KWB en de Boerenbond betogen voor het hoofdkwartier van Electrabel. Samen duwden we het voorstel op de regeringstafel. Vijf jaar later haalden we een tijdelijke overwinning binnen.

In 2006 overhandigde Dirk Van Duppen, arts bij Geneeskunde voor het Volk, samen met vertegenwoordigers van LBC NVK- non profit en KWB een wetsvoorstel aan minister Demotte voor de invoering van het Kiwi-model. Door geneesmiddelen via een openbare aanbestedingen aan de beste prijs te bedingen, wint zowel patiënt als overheid.

Enkele jaren later werd een "light" model toegepast op honderden medicamenten. Resultaat? De verkoopprijzen zakten en verschillende Antwerpse ziekenhuizen werden uit het rood getrokken.

En ook de 30-urenweek is een mooi voorbeeld. Als dit idee opnieuw in de belangstelling staat, dan is dat omdat de PVDA in er vorig jaar een sterk dossier rond uitwerkte. De PS sprong op de kar, en het is weer een hot issue. Je kan voor of tegen onze voorstellen zijn, maar wij zetten linkse ideeën terug op de agenda en dat trekt het debat op de linkerflank open.

Heel Europa

Misschien heeft Luckas het nog niet opgemerkt, maar er waait een linkse wind door heel Europa en omstreken. Van Griekenland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk tot in de VS, zijn mensen op zoek naar politieke verandering.

En misschien heeft het neoliberaal betoog dat sinds de jaren ’80 de nationale en internationale politiek zeer sterk beïnvloedt, er inderdaad iets mee te maken.

Sinds de oprichting van de Europese Unie zijn veel sociaaldemocratische partijen mee gestapt in een verhaal dat competitiviteit voluit boven solidariteit plaatst. Ook bij ons was een asociaal beleid van kracht onder PS bestuur ondanks massaal verzet.

Compromisloosheid?

Volgens Luckas is de compromisloosheid van de PVDA net haar aantrekkelijkheid. Nergens echter stelt onze partij dat elk compromis uitgesloten is. Zo maakt de PVDA bijvoorbeeld deel uit van het districtsbestuur in Borgerhout, ter ergernis van Bart De Wever.

Wel stellen we dat we niet ten koste van onze basisprincipes willen regeren. En één van die basisprincipes is heel eenvoudig: Wij staan voor een herverdeling van de rijkdom die we allemaal samen produceren. Want de toenemende ongelijkheid in een land dat jaar op jaar productiever wordt is onhoudbaar. Elke progressieve partij die hier mee een breekpunt van wil maken, is een potentiële partner.

Er is een alternatief

Onze partij is actief in wijken, bedrijven, scholen en universiteiten met zijn tienduizend leden, zijn drie jongerenorganisaties en 11 groepspraktijken. We brengen politiek terug naar de mensen. Wij willen verbinden, niet verdelen zoals het Vlaams Belang dat met zijn haatretoriek al decennia doet.

Samen ingaan tegen de claustrofobische TINA-logica (There Is No Alternative). Er zijn wel alternatieven voor het vastgereden en inspiratieloos crisismodel en dat, beste Lucas, geeft mensen, hoop.

Meest gelezen