Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump probeert 'shutdown' tevergeefs te doorbreken

Donald Trump.Beeld REUTERS

Donald Trump heeft met een toespraak vanuit het Witte Huis geprobeerd de impasse over de 'shutdown' te doorbreken. Tevergeefs.

Zolang Trump en de Democraten in het Congres het niet eens kunnen worden over een begroting voor de komende maanden, is er geen geld voor sommige overheidsuitgaven. En dus blijft de overheid gesloten. Komende week krijgen honderdduizenden ambtenaren weer geen salaris.

Het effect van de toespraak is wel dat Trump en de Republikeinen nu kunnen laten zien dat ze bewegen, terwijl de Democraten vasthouden aan hun positie. Hoe minimaal de toenadering ook is, het is een toenadering.

Ze hopen dat ook de publieke opinie over de shutdown iets meer in hun voordeel zal veranderen. Tot dusver kregen Trump en de Republikeinen vaker de schuld dan de Democraten.

Impasse

De impasse gaat over de Muur die Trump wil bouwen langs de grens met Mexico, de verkiezingsbelofte die door veel aanhangers letterlijk is genomen. Dus moet er nu iets worden gemetseld, gelast of gestort. Daarmee is de Muur een proeve van bekwaamheid geworden voor zowel Trump als de Democraten: Trump moet iets bouwen dat hij Muur kan noemen, de Democraten moeten voorkomen dat hij iets bouwt dat hij een Muur kan noemen.

Trump hield daarom zaterdag vast aan de 5,7 miljard dollar die hij al weken eist om de bestaande grensbarrière te versterken en te verlengen. Maar om de Democraten te lijmen voegde hij daar wat elementen aan toe. Hij beloofde drie extra jaren gedoogbeleid voor de 'Dreamers', immigranten die als kind (illegaal) met hun ouders de grens over zijn gekomen maar inmiddels zijn vergroeid met de Amerikaanse samenleving. En hij beloofde dat zo'n 300.000 immigranten die wegens noodsituaties in de VS zijn ondergebracht, ook drie jaar langer mogen blijven.

Dat zijn geen genereuze cadeautjes, maar het is wel degelijk een concessie, als je afgaat op de reacties van zijn fanatieke harde kern. "Trump stelt amnestie voor", twitterde de invloedrijke rechtse radioprater Ann Coulter.

In december haalde Trump bakzeil nadat hij felle kritiek had gekregen omdat hij had ingestemd met een begrotingsvoorstel waarin maar 1,6 miljard dollar was vrijgemaakt voor extra grensbewaking, en niet voor een duidelijke Muur. Dat was toen de aanleiding voor de shutdown.

Beweging

De vraag is wat er nu gaat gebeuren. Allereerst meer beweging. Mitch McConnell, de Republikeinse voorzitter van de Senaat en Trumps belangrijkste steunpilaar, zal het presidentiële plan ter stemming brengen. Dit terwijl McConnell al weken weigert om Democratische plannen om de overheid te openen op de agenda te zetten.

Dat betekent dat de Democraten straks heel zichtbaar weigeren de overheid te heropenen, een beeld dat de Republikeinen hebben kunnen voorkomen dankzij de opzettelijk passieve houding van McConnell.

Tja, dat kun je politieke winst noemen, voor Trump. Maar verder? Als het voorstel van Trump niet de vereiste zestig stemmen haalt, dan eindigt deze beweging bij de prullenbak. Op naar de volgende zet.