Kathleen Van Brempt trekt Europese lijst voor SP.A

© BELGA

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt trekt op 26 mei de Europese lijst voor de Vlaamse socialisten. Dat is maandag beslist op het partijbureau.

pvm, bbr

Het is de derde keer op rij dat Van Brempt de Europese SP.A-lijst mag trekken. Op plaats twee staat voormalig politiek directeur Jan Cornillie, de derde plaats gaat naar Vlaams Parlementslid Tine Soens.

Cornillie had zich ook officieel kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap, maar moet zich dus tevreden stellen met de tweede plaats. Van Brempt lag de afgelopen periode intern wat onder vuur. Ze raakte bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen haar zitje in de Antwerpse gemeenteraad kwijt, waardoor haar slagkracht ter discussie kwam te staan.

Binnen de partij gingen daardoor stemmen op om ook op Europees vlak de vernieuwing een kans te geven. Maar uiteindelijk trok dus toch Van Brempt aan het langste eind.

Met Van Brempt (49) kiezen de Vlaamse socialisten voor de bekende naam en de ervaring. Van Brempt zetelt sinds 2009 in het Europees Parlement en was ook tussen 2000 en 2003 al Europees parlementslid. ‘We trekken met een sterke ploeg naar de Europese verkiezingen’, zegt Van Brempt. ‘Met een mooie ploeg van European Youngsters gaan we voor een sociaal rechtvaardig en duurzaam Europa. Een Europa dat meer zekerheid moet bieden, voor iedereen’, aldus Van Brempt.

Strijd tegen kinderarmoede

Van Brempt wil op Europees niveau op de eerste plaats werk maken van een sterkere aanpak van de kinderarmoede. Ze pleit daarbij voor een ‘Kindergarantie’. ‘Die garantie moet ertoe leiden dat in heel Europa elk kind met een armoederisico toegang krijgt tot gratis gezondheidszorg, onderwijs en kinderopvang, gezonde voeding en huisvesting. Kinderen vormen de groep met het grootste risico op armoede en sociale uitsluiting. Wij willen de zekerheid dat het inkomen van de ouders geen rem is op de ontwikkeling van hun potentieel en talenten’, legt Van Brempt uit.

Volgens Van Brempt moet de Europese Unie minstens 10 miljard euro vrijmaken om de lidstaten te steunen in hun strijd tegen kinderarmoede.