Direct naar artikelinhoud
Whatsapp

WhatsApp beperkt doorsturen berichten om geruchten en nepnieuws tegen te gaan

WhatsApp beperkt doorsturen berichten om geruchten en nepnieuws tegen te gaan
Beeld REUTERS

Gebruikers van WhatsApp kunnen berichten binnenkort maar naar maximum vijf mensen doorsturen. Zo wil de berichtendienst de verspreiding van nepnieuws tegengaan.

De regel gold al in India, maar in de rest van de wereld hanteerde WhatsApp een maximum van twintig ‘forwards’. Door dat aantal te verlagen tot maximum 5 wil de berichtendienst het verspreiden van geruchten en nepnieuws tegengaan.

Vorig jaar leidden nepberichten op sociale media in India tot woedende menigtes, klopjachten en doden. Zo vermoordden ongeruste dorpsbewoners in mei  2018 op verschillende plekken in het zuiden van het land drie mensen en vielen ze meerdere anderen aan. Ze dachten dat het om kinderlokkers ging, nadat op sociale media berichten rondgingen dat die actief waren in de regio. De politie in India zei later dat daar geen enkel bewijs voor is.  

Gelyncht

Ook op andere plekken in het land werden mensen gelyncht na zulke beschuldigingen. Een van de slachtoffers was juist door de overheid ingehuurd om mensen te waarschuwen voor valse geruchten. Volgens WhatsApp sturen mensen in India meer chats, foto’s en filmpjes door dan in alle andere landen, maar ook in Brazilië zijn er aanwijzingen dat buitensporig veel nepnieuws is verspreid via whatsapp naar aanloop van de presidentsverkiezingen.

WhatsApp heeft de nieuwe regel aangekondigd op een congres in Indonesië. Mensen die de app hebben, krijgen vanaf vandaag een update om de limiet in te stellen.