Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Kamala Harris stelt zich kandidaat voor presidentschap: “Laten we onze toekomst opeisen”

Kamala Harris.Beeld AFP

Amerikaans senator Kamala Harris heeft vandaag haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen bekendgemaakt. Harris is de nieuwste naam op het al uitgebreide lijstje van Democratische kandidaten die president Trump van een tweede termijn in het Witte Huis willen weerhouden.

“De toekomst van ons land hangt af van jou en miljoenen anderen die onze stem verheffen om de Amerikaanse waarden te verdedigen”, kondigt Harris aan in een videoboodschap op Twitter. “Dat is de reden waarom ik kandidaat ben om president van de Verenigde Staten te worden.”

“Laten we dit doen, samen. Laten we onze toekomst opeisen. Voor onszelf, voor onze kinderen, en voor ons land.”

Twitter bericht wordt geladen...

De 54-jarige senator koos symbolisch de feestdag ter ere van Martin Luther King uit om haar kandidatuur aan te kondigen. Zelf is ze de dochter van immigranten die deelnamen aan de burgerrechtenbeweging. Als ze de Democratische primary’s wint, kan ze de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden en meteen ook de eerste zwarte vrouw die aan het hoofd van het land komt. 

Voorlopersrol

Het is niet de eerste keer dat ze een voorlopersrol vervult. Na twee mandaten als openbaar aanklager van San Francisco (2004-2011), werd ze (twee keer) verkozen tot procureur van Californië (2011-2017), waardoor ze de eerste vrouw, maar ook de eerste zwarte werd die aan het hoofd kwam van de juridische dienst van deze staat aan de westkust. 

In januari 2017 legde ze de eed af als senator in Washington. Ze was de tweede zwarte vrouwelijke senator in de Amerikaanse geschiedenis. Kamala Harris is vooral bekend voor haar scherpe vraagstelling op soms harde toon tijdens hooggespannen hoorzittingen, zoals die in 2018 van de omstreden conservatieve kandidaat voor het hooggerechtshof, Brett Kavanaugh.

Lees ook

Lees ook
Beeld Photo News

Kirsten Gillibrand, Democratisch boegbeeld van de #MeToo-beweging, wil president van de VS worden

De voorbije weken meldden zich bij de Democraten al verschillende kandidaten voor het presidentschap. Onder hen drie andere vrouwen: senatoren Elizabeth Warren en Kirsten Gillibrand en Congresafgevaardigde Tulsi Gabbard. De kandidaat van de Democratische partij wordt uit een nationaal voorverkiezingsproces gefilterd. Bij de verkiezingen van 2016 moest Democrate Hillary Clinton het afleggen tegen Trump.