Direct naar artikelinhoud
Economie

Brexit en handelsconflicten vertragen groei wereldeconomie

Directeur Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde.Beeld AFP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachting voor de wereldeconomie opnieuw naar beneden bijgesteld voor 2019. Door onopgeloste handelsconflicten en de dreiging op een harde brexit zal de wereldeconomie met 3,5 procent groeien. Dat is 0,2 procent minder dan bij de vorige prognose van oktober. 

Ook de Duitse economie is een slachtoffer. Volgens de instelling uit Washington kampen de Duitsers onder meer met tegenwind van de wereldwijde handelsspanningen, waardoor de export van het land onder druk is komen te staan. De verlaging van de groeiverwachting voor Duitsland is tamelijk fors, maar staat niet op zichzelf.

Voor de Italiaanse economie ziet het beeld er ook minder rooskleurig uit. Hier heeft het fonds de groeiverwachting voor 2019 verlaagd van 1 naar 0,6 procent, vanwege een zwakkere binnenlandse vraag en hogere financieringskosten voor de Italiaanse overheid.

De Franse economie heeft last van de protesten met de gele hesjes, waardoor de economische groei dit jaar waarschijnlijk iets lager uitkomt.

De economie van Het Verenigd Koninkrijk zou met 1,5 procent groeien bij een ordelijke exit uit de Europese Unie. Of dit gaat gebeuren is natuurlijk nog maar de vraag.

‘Na twee jaar van gestage groei zal de wereldeconomie trager groeien dan verwacht door hogere risico’s’
Christine Lagarde (IMF)

Doordat de Verenigde Staten en China allerlei extra handelstarieven hebben opgeworpen, ziet het IMF de economische groei wereldwijd wat teruglopen.  Naar verwachting groeit de wereldeconomie dit jaar met 3,5 procent, waar de rekenmeesters eerder uitgingen van 3,7 procent. Dat komt neer op het zwakste cijfer in drie jaar. IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath waarschuwt in een toelichting verder voor de vele risico’s die momenteel spelen. Kwesties als de brexit of de shutdown van de Amerikaanse overheid kunnen zomaar voor extra problemen zorgen, waar in de huidige ramingen geen rekening mee is gehouden.

Directeur Christine Lagarde uit haar bezorgdheid: “Na twee jaar van gestage groei zal de wereldeconomie trager groeien dan verwacht door hogere risico’s.” Voor 2020 gaat het IMF nu uit van een groei met 3,6 procent, of 0,1 procentpunt minder dan in oktober.