Dader heeft spijt van moordpoging op schoonvader: “Ik ben niet meer kwaad”

© mvn

De 52-jarige Eddy V.H. heeft spijt van de moordpoging op zijn ex-schoonvader. Hij sloeg de 75-jarige man op het hoofd met een koevoet. “De emmer was toen vol, maar nu ben ik niet meer kwaad. Ik zou hem liever vandaag de hand drukken.”

Olivier Scheir

Op 9 juli vorig jaar sloegen de stoppen door bij Eddy V.H. uit Varsenare. De zoon van Eddy werd voor de ernstige feiten al eens veroordeeld tot tien maanden cel voor een schermutseling met zijn ex-schoonfamilie. Op 18 februari 2013 was hij met zijn auto door de garagepoort van de woning van zijn de ex-schoonvader was gereden.

Onbegrepen en zwaar gefrustreerd dat Eddy V.H. zijn ex-schoonfamilie nog meer geld moest, sprong hij op zijn fiets vergezeld van een koevoet. “Als die rechter zijn werk niet doet, zal ik het zelf wel oplossen”, schreeuwde hij. Na een fietstocht van 20 minuten naar de woning van zijn ex-schoonouders in de Stokveldelaan in Sint-Michiels, sloeg hij de voordeur stuk en ging hij zijn 75-jarige ex-schoonvader Erik Van Daele te lijf met een koevoet.

Slachtoffer overleefde

Hij sloeg de man meermaals op het hoofd en terwijl zijn slachtoffer hevig bloedend ineen zakte in de garage, ging V.H. buiten een sigaretje roken. Daar liet hij zich gewillig inrekenen door de politie. “Ik ben hiervoor bereid voor 30 jaar binnen te zitten”, liet hij zich ontvallen.

De man overleefde als bij wonder de aanslag. Volgens zijn advocaat zit hij wel nog in een rolstoel en krijgt hij sondevoeding. V.H. kreeg voor de aanval vijftien jaar cel, maar hoopt in beroep op een mildere bestraffing van tien jaar. Volgens zijn advocaten is Eddy niet de kernpsychopaat waarvoor hij wordt versleten, maar was hij altijd een goede vader voor zijn kinderen. “Het is gewoon niet correct hoe zijn schoonfamilie hem heeft behandeld. Hij was zijn werk kwijt, zijn huis, zijn vrouw. Dat was een broeihaard van spanningen die niet verwerkt werden.”

V.H. meent zijn lesje nu wel te hebben geleerd. “Op het moment dat ik dat vonnis kreeg, kon mij niks meer schelen. De emmer van de vernedering was volledig vol. Ik zat heel erg diep.” Toch beweert hij nu niet meer kwaad te zijn op zijn op de man. “ ’t Is niet simpel in de gevangenis”, zuchtte hij. “Ik denk er elke dag aan hoe het met hem zou zijn. Ik zou hem hier vandaag veel liever de hand drukken. Ik zit nu anderhalf jaar in de gevangenis, ik heb het begrepen.” Arrest op 18 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen