Opleiding tot dronepiloot moet cowboys halt toeroepen

© loh

Drones hebben duizenden toepassingen. Daarom wil ook Syntra West in Kortrijk daarop inzetten en biedt het nu ook opleidingen tot dronepiloot aan. Een licentie of attest is dan ook verplicht.

djr

Drones zijn de toekomst. Je kan het zo gek niet bedenken of een bepaalde sector haalt er zijn voordeel uit. Het havengebied controleren, een festivalpubliek in de gaten houden of onkruid spotten in een reusachtig aardappelveld, met een drone is dit in een mum van tijd geklaard.

Die evolutie heeft ook opleidingscentrum Syntra West in Kortrijk in de gaten. Daarom startte Syntra West deze week met een opleiding tot dronepiloot, als eerste in Zuid-West-Vlaanderen. Daarvoor werkt het samen met pilotenschool BAFA. “In zestig uur en voor 2.250 euro kun je een licentie halen, daarbij is de drone inbegrepen”, licht sectordirecteur Ivan Vanlerberghe toe.

Opleidingen zijn een must, volgens instructeur Jochen Walschaers. “Er lopen nog altijd te veel cowboys rond en dat zou niet mogen. Een drone kan tot 150 kilogram wegen. Beeld je eens in dat zo’n gevaarte naar beneden dondert of tegen een vliegtuig botst. De gevolgen zouden desastreus zijn”, vertelt Walschaers. “Als je door een technisch defect genoodzaakt bent manueel te vliegen, dan crash je gegarandeerd als je niet opgeleid bent.”

Om zo’n licentie te kunnen krijgen, moeten dus zestig uren les gevolgd worden. En nee, dat houdt heus niet enkel plezierritjes met de drone in. “Het vliegen zelf zal maar zestien uur in beslag nemen. Tegen dan moet de cursist de techniek onder de knie hebben”, weet de instructeur. Die praktijklessen zouden plaatsvinden op de vlieghaven Kortrijk-Wevelgem, maar daarvoor lopen de onderhandelingen nog.

www.syntrawest.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen