© Francis Croes

Eind oktober opent in de Kortessemse bibliotheek een Spel-o-theek

Zaterdag 29 oktober om 10 uur opent binnen de openbare bibliotheek van Kortessem, in de Pieter Geert Buckinxstraat, een Spel-o-theek, een nieuw educatief aanbod dat gerund wordt door een vrijwilligersorganisatie met steun van het gemeentebestuur. Het schepencollege heeft voor de Spel-o-theek een startfinanciering van 3000 euro uitgetrokken. Bovendien stelt de gemeente aan de vrijwilligers, in bruikleen, een laptop en printer ter beschikking. Op het openingsfeest zaterdag 29 oktober is er voor elk aanwezig kind een attentie voorzien. De Kortessemse Spel-o-theek zal wekelijks open zijn op woensdag van 13 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur.

Francis Croes

Er wordt gewerkt met lidkaarten. Het jaarlijks lidgeld voor een gezin bedraagt slechts 5 euro.Voorzitter van de Kortessemse spelotheek is mevrouw Martine Lemmens. Binnen de ruimte van de bibliotheek wordt voor de Spel-o-theek een gedeelte van de vroegere refter gebruikt.

Schepen van cultuur en bibliotheekwezen Ria Steegmans CD&V: “Wij stellen als gemeentebestuur vast dat ook in andere steden en gemeenten de Spel-o-theek een succesverhaal is. In de Spel-o-theek komen ook kinderen van minder gegoede ouders in contact met het hedendaags speelgoedaanbod. Kinderen houden van variatie in spel en speelgoed. Daarom voorzien wij een ruim aanbod aan leuke educatieve gezelschapsspellen en kwalitatief speelgoed en dit voor kinderen van alle leeftijden. Om deels de natuur maar ook de portemonnee van de gezinnen te sparen, proberen wij zoveel mogelijk batterij-loze artikelen aan te kopen. Op die manier moeten de ouders minder van het gezinsbudget aan nieuw speelgoed besteden en zorgen wij dat kinderen kennis maken met bekende maar ook minder bekende gezelschapsspellen en speelgoed. Het is ook belangrijk dat kinderen opnieuw leren spelen in familieverband en in groep. Onze droom is dat elk gezin één spelavond per week gaat houden. Gezelschapsspellen zijn er voor alle leeftijden, voor de jongeren en volwassenen. Speelgoed heeft vaak ook een opvoedende en pedagogisch-didactische waarde. Scholen, kunnen, indien gewenst, bepaald speelgoed voor een tijdje ontlenen en de kinderen leren hoe ze er mee kunnen werken. Wij willen studenten met hun lesvoorbereidingen ondersteunen door hen de kans te geven om extra materiaal uit te lenen. Ondertussen werken een 15-tal vrijwilligers keihard om het lokaal en alle speelgoed en speldozen uitleen-klaar te krijgen. De spelotheek krijgt ook steun van Sint-Vincentius Kortessem door middel van speelgoed, KVLV Kortessem smukt met garen en draad het lokaal op en de Afdeling Hout van BUSO De Dageraad maakt houten speelgoed om uit te lenen. Kortom een initiatief dat door velen gedragen wordt.”

Op termijn zal de Spel-o-theek naar Vliermaalroot verhuizen, waar het OCMW-bestuur zal investeren in buitenspeelgoed. Gezinnen, die zitten met ontgroeid speelgoed van hun kinderen en dat nog in goede staat verkeert, kunnen dit uiteraard schenken aan de Spel-o-theek, Op die manier wil de Spel-o-theek haar aanbod verder uitbreiden. Voor meer informatie over de Spel-o-theek kan je terecht bij de Uit-dienst jeugd@kortessem.be Caroline Vos 011/37.91.44of de bibliotheek: bibliotheek@kortessem.be 011:37.96.40.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer