Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Ook studenten binnenkort de straat op voor klimaat: “Wij kunnen niet achterblijven”

De 22-jarige student Bakou Mertens wil de scholieren ondersteunen door ook de studenten te mobiliseren voor het klimaat.Beeld Thomas Sweertvaegher

Na de scholieren komen nu ook de studenten op straat om een ambitieus klimaatbeleid te eisen. Zij verzamelen in verschillende steden om op 14 februari allemaal samen naar Brussel te komen. “Het is ons echt menens.”

Wie dacht dat de scholierenacties voor het klimaat stilaan zouden afbrokkelen, is eraan voor de moeite. Ook de studenten willen nu de straat op om aandacht te vragen voor het klimaat. Eerste grote afspraak: 14 februari. Die dag circuleert op Facebook als een valentijnsdate voor een grootschalig studentenprotest. Onder de vlag Students for Climate zijn er mobilisaties gepland vanuit studentensteden als Gent, Brussel, Antwerpen en Louvain-la-Neuve, waarvoor meer dan tweeduizend mensen zich ondertussen al op ‘aanwezig’ hebben gezet.  

“In verschillende studentensteden zijn er verzamelplaatsen, al dan niet met een korte mars”, zegt UGent-student politieke en economische wetenschappen Bakou Mertens (22). Samen met zijn broer Yuni heeft hij de mars in Brussel georganiseerd, en coördineert hij mee het nationale gebeuren. “De bedoeling is dat de studenten vanuit andere steden de trein nemen naar Brussel om de scholieren hier te komen versterken bij hun wekelijkse mars.” 

Examens 

Terwijl de scholieren ondertussen al twee keer een grote actie op touw hebben gezet in de hoofdstad – vorige donderdag waren ze nog met 12.500 – zitten de studenten vooralsnog vast aan hun examens. Maar op 14 februari, de eerste donderdag na de lesvrije week, komt daar dus verandering in. De eisen van de Belgische studenten vallen ook samen met die van de scholieren: een ambitieus, maar sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. 

“Als studenten kunnen wij niet achterblijven”, zegt Mertens. “Dat er aan beide kanten van de taalgrens acties zijn, toont echt de dynamiek van onze beweging. Het is ons echt menens. En spijbelen is voor ons de enige manier om ervoor te zorgen dat er iets verandert.”  

‘Het is duidelijk dat de politici de echte klimaatspijbelaars zijn. Maar wij zullen de gevolgen moeten dragen’
Bakou Mertens

Als je alle acties samen bekijkt, valt op dat er ondertussen sprake is van een klimaatgolf die over Europa rolt. Terwijl het protest aanvankelijk begon bij de zestienjarige Zweedse activiste Greta Thunberg, die wekelijks spijbelt om voor het Zweedse parlement haar ongenoegen te uiten, zijn er ondertussen ook al protestacties in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. 

Op de betogingen van de scholieren in Brussel zijn ook al negatieve reacties gekomen, omdat het scholieren aanzet om lessen te missen. Maar die boodschappen doet Mertens af als “verzuurd”. “Het is duidelijk dat de politici de echte klimaatspijbelaars zijn. Maar wij zullen de gevolgen moeten dragen. Zelf doen wij ook al veel, maar individuele acties zijn niet voldoende. Het is aan het beleid om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de trein nemen de logische keuze is. Iedereen moet mee zijn en dan lukt het.”

Anuna De Wever, de initiatiefneemster van Youth for Climate, acht de steun van de studenten uiteraard van harte welkom. Volgens De Wever komt er ook binnenkort opnieuw overleg tussen de jeugd, Vlaamse ministers en klimaatexperts. Donderdag stapt ze na de wekelijkse mars ook naar het Europees Parlement. “Onze oproep was ook al naar studenten gericht”, zegt De Wever. “Maar door de blok en de examens kwamen ze nog niet echt aan bod. Ik vind het bewonderenswaardig, want zij moeten ook hun lessen inhalen. En toch doen ze het.” 

‘Onze oproep was ook al naar studenten gericht’
Anuna De WeverYouth for Climate

Volhouden

Of de studenten en de scholieren het zullen volhouden om volgende maand en ook nadien nog duizenden mensen naar Brussel te krijgen, is natuurlijk nog maar de vraag. “Ik ben daar ook realistisch in”, zegt De Wever. “Maar ik hoop dat het niet hoeft. We willen snel resultaten zien.” 

Ook Mertens neemt zich voor te blijven spijbelen tot er verandering komt. Het potentieel is er in zijn ogen alvast. “In Brussel was er 75.000 man op de klimaatmars. En er is nu ook de Rise for the Climate-betoging (die zondag in Brussel plaatsvindt en waarop duizenden mensen worden verwacht, YV). Dat toont dat de verontwaardiging echt heel diep zit.”