Videospeler inladen...

Buitenlandse bedrijven pompten recordbedrag van 4,2 miljard euro in Vlaanderen in 2018 

Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar 4,24 miljard euro geïnvesteerd in Vlaanderen: een record. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft bekendgemaakt. "Onze troefkaart? Onderzoek en ontwikkeling."

Het investeringsbedrag van 4,24 miljard euro ligt dubbel zo hoog als de 2,08 miljard euro buitenlandse investeringen uit 2017. In totaal ging het om 234 investeringsprojecten, tegenover 215 een jaar eerder. Ook dat is een record. 

Met die investeringen werden 5.339 rechtstreekse banen gecreëerd, bijna evenveel als het recordaantal banen dat er in 2017 (5.377) bij kwam. Het hoge investeringsritme is voornamelijk te danken aan de chemiesector.

Investeren in productie, in onderzoek en ontwikkeling

De VS blijven topinvesteerder, met veertig nieuwe investeringsprojecten. Daarna volgen buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland. Japan en China komen op een gedeelde vijfde plaats, gevolgd door Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zuid-Afrika, Denemarken en Turkije.

De helft van de investeringen waren volledig nieuwe projecten. De andere investeringen waren uitbreidingen, fusies en overnames. Buitenlandse bedrijven investeerden in Vlaanderen vooral in productie, maar ook in onderzoek en ontwikkeling. Ook voor investeringen in sales en marketing was Vlaanderen een populaire investeringsbestemming.

De Borealis-site in Kallo.

Kijk je naar het aantal jobs, dan was de logistieke sector goed voor bijna een derde van het aantal nieuwe banen, gevolgd door productie en sales en marketing. Enkele belangrijke investeringen in 2018 waren bijvoorbeeld de uitbreiding van de site van Borealis in Kallo, goed voor een miljard euro, of de opening van een nieuw distributiecentrum van het Nieuw-Zeelandse logistiek bedrijf Mainfreight in Zwijnaarde, goed voor honderd nieuwe jobs.

Investeren in onderzoek en ontwikkeling

"Dit is zeer goed nieuws. Deze cijfers bewijzen dat Vlaanderen meer dan ooit aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders", aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Hij zit deze week op het Wereld Economisch Forum in Davos (Zwitserland), juist om investeerders te overtuigen van de Vlaamse troeven. "Ondanks internationale politieke en economische moeilijkheden als brexit en handelsconflicten blijft Vlaanderen onverkort buitenlandse investeringen aantrekken."

Grote bedrijven komen graag naar hier omwille van de kwaliteit van onze onderzoeksinstellingen, waarmee ze makkelijk kunnen samenwerken

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Die bedrijven zien verschillende troeven in Vlaanderen, zegt Bourgeois. "Wij hebben onze ligging natuurlijk, wij hebben onze haven en hebben zeer hoog opgeleide mensen. Naarmate ik er langer mee bezig ben, ben ik ervan overtuigd dat het een belangrijke troefkaart is dat we zoveel investeren in onderzoek en ontwikkeling. Vlaanderen is vandaag een van de innovatieleiders van Europa. Grote bedrijven komen graag naar hier omwille van de kwaliteit van onze onderzoeksinstellingen, waarmee ze makkelijk kunnen samenwerken."

Brexit biedt ook kansen

Opmerkelijk: op vlak van buitenlandse investeringen biedt de nakende brexit wel wat kansen, zegt Bourgeois. "We hebben op dit moment veel contacten met Amerikaanse en Aziatische bedrijven die overwegen naar het Europese continent te komen. Als ze die beslissing zouden nemen, dan zetten wij natuurlijk alles op alles om die Vlaanderen te krijgen."

Dit jaar werd alvast een sterke start genomen wat buitenlandse investeringen betreft. Het Britse chemieconcern Ineos kondigde op 15 januari aan dat het drie miljard euro pompt in twee nieuwe fabrieken in de Antwerpse haven. "Dankzij die sterke start zal mijn opvolger dus met nog betere cijfers kunnen uitpakken, denk ik."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen