Direct naar artikelinhoud
Farma

Ook in 2020 vermoedelijk tot half miljard te kort voor medicijnen

Ook in 2020 vermoedelijk tot half miljard te kort voor medicijnen
Beeld ThinkStock

Het ziet ernaar uit dat de volgende minister van Volksgezondheid problemen zal hebben om de factuur van onze medicijnn te betalen. Dit jaar is er al een tekort van een half miljard euro en experts vrezen dat het gat in 2020 even groot zal zijn. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De voorbije jaren had de regering moeite om het budget voor geneesmiddelen rond te krijgen. In een rapport van het Rekenhof is er sprake van een "structureel tekort”. Oorzaak is de toevloed aan nieuwe, vaak zeer dure medicijnen die op de markt komen. Vooral de verbeterde kankergeneesmiddelen dreigen een gat in de begroting te slaan, zo berichtte Het Laatste Nieuws eerder.

Zowel de Socialistische als de Christelijke Mutualiteit (CM) maakt zich zorgen voor 2020. "Een exacte voorspelling is moeilijk, maar we denken dat we qua tekort in dezelfde orde van de vorige jaren zullen zitten", zegt de Socialistische Mutualiteit. Die tekorten schommelden tussen 200 en 500 miljoen euro. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) erkent de druk op het budget. "Het huidige model botst op zijn limieten. We zullen ons moeten aanpassen aan een nieuwe context.”