Direct naar artikelinhoud
brexit

Tusk: “Cameron had nooit gedacht dat zijn beloofde brexitreferendum zou doorgaan”

De Britse ex-premier David Cameron met de Europese president Donald TuskBeeld REUTERS

In een interview voor een BBC-documentaire zegt Europees president Donald Tusk dat de ex-premier van het Verenigd Koninkrijk David Cameron nooit had gedacht dat het brexitreferendum van 2016 er echt zou komen. Het referendum was een verkiezingsbelofte uit 2013. Volgens Tusk ging Cameron er vanuit dat hij de verkiezingen niet zou winnen. 

Europees president Donald Tusk vertelt in de BBC-documentaire Inside Europe: 10 Years of Turmoil dat David Cameron in 2013 een referendum over het lidmaatschap van het VK in de EU beloofde om de eurosceptici binnen zijn Conservatieve Partij te sussen. 

“Ik vroeg aan David Cameron: ‘Waarom stel je dit referendum voor? Dit is zo gevaarlijk en dom’ en hij zei me – en dit verbaasde en schokte me – dat zijn eigen partij de enige reden was”, zegt Tusk in het interview.

De conservatieve Tories regeerden tussen 2010 en 2015 het land in een coalitie met de Liberale Democraten. Cameron was er zeker van dat ze na de verkiezingen van 2015 opnieuw een coalitie zouden moeten vormen met de Liberale Democraten, die het referendum sowieso zouden blokkeren. Toen de Tories toch de meerderheid van de stemmen haalden en geen coalitie nodig hadden, kon Cameron niet anders dan zijn verkiezingsbelofte waarmaken. 

“Hij zei me dat hij er gerust was omdat hij dacht dat de kans op een referendum minimaal was omdat zijn coalitiepartner, de Liberalen, het nooit zouden toelaten. Toen hij dan onverwachts won was er geen coalitiepartner meer. Zo werd Cameron paradoxaal genoeg het slachtoffer van zijn eigen overwinning”, aldus Tusk. 

Craig Oliver, voormalig woordvoerder van David Cameron, spreekt Tusk op Twitter tegen. “Hier klopt niets van. David Cameron heeft tijdens de hele verkiezingscampagne van 2015 niets anders gedaan dan duidelijk maken dat hij in geen enkele regering zou stappen zonder een referendum. Kijk maar naar eender welk interview dat hij toen heeft gegeven.” 

Twitter bericht wordt geladen...