Direct naar artikelinhoud
Visafraude

Melikan Kucam blijft aangehouden in zaak rond fraude met humanitaire visa

Melikan KucamBeeld N-VA

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam bevestigd. Dat bevestigt zijn advocaat,  Frank Coel. Hij wordt ervan beschuldigd Syriërs aan humanitaire visa geholpen te hebben tegen forse betaling. 

Kucam werd vorige week dinsdag opgepakt en vervolgens donderdag door de onderzoeksrechter aangehouden voor mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij zou via tussenpersonen forse bedragen hebben ontvangen om mensen vanuit Syrië via humanitaire visa naar ons land te brengen. 

Tot tweehonderd mensen zouden Kucam zo betaald hebben om naar België te komen met een humanitair visum. Als particulier mocht Kucam, van Assyrische afkomst, lijsten met kandidaten indienen op het kabinet van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Voor een plek op die lijst zou hij zich echter fors hebben laten betalen door de kandidaten, tot 10.000 euro per visum. Ondertussen maakte Francken duidelijk dat hij 7 verschillende kanalen gebruikte om kandidaten te vinden voor humanitaire visa. 

Meer lezen

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt niet dat er bij de kritiek op N-VA in het schandaal rond de humanitaire visie sprake is van “politieke afrekening”. “Men hoeft die Calimerohelm niet op te zetten”, zo zei ze zondag in Het Nieuws van vtm. “Gewezen staatssecretaris Theo Francken zegt dat het gaat om één rotte appel. Maar het is wél een partijappel, en het is bovendien ook zijn mand”, aldus Rutten.

Wat doe je met een mateloos populaire maar roekeloos bevonden politicus? N-VA breekt zich dezer dagen het hoofd over de toekomst van Theo Francken. De visafraude brengt hem zwaar in verlegenheid. “Hij gaat elke ochtend opnieuw moeten kijken van waar de kogels komen”, zegt zijn trouwe vriend Jean-Marie Dedecker.