Kever tast monumentale sparren aan in Heusden-Zolder: kapwerken gestart

Woensdag starten in Heusden-Zolder werken waarbij zo’n vijftien monumentale sparren op de dreef naar het Domherenhuis en een honderdtal fijnsparren in het bos rechts van de dreef gekapt worden. Reden voor de bomenkap: een kever.

zb

“Het voorbije jaar is de letterzetter heel manifest opgedoken in Limburg”, zegt Gui Winters, regioverantwoordelijke bij Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Op verschillende plaatsen in de gemeente Heusden-Zolder heeft de kever toegeslagen. De populatie van in het Domherenpark is sterk gestegen en tastte helaas tal van stammen van sparren aan. Omwille van veiligheid en om verdere aantasting te voorkomen, hebben we het gemeentebestuur, die eigenaar is van die bomen, geadviseerd om de besmette exemplaren te verwijderden. Grote boomstammen worden meteen afgevoerd, kleine takken worden ter plaatse gelaten om later te verwerken. Indien we dit nu niet doen zijn de bomen na twee weken waardeloos”.

In het najaar van 2019 wordt de historische dreef van het beschermde park in ere hersteld met een heraanplanting. De gemeente bekijkt samen met alle betrokken partijen (ANB, Onroerend Erfgoed en Regionaal Landschap Lage Kempen) welke soort het meest geschikt zal zijn.

De werken duren maximum vier dagen en hebben geen invloed op het verkeer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer