Thyssen over CETA: "Kunnen niet blijven doorgaan met dit spel, bal in kamp België"

Het CETA-akkoord is te nemen of te laten. Europees Commissaris Marianne Thyssen zei het dan misschien niet met zoveel woorden, daar kwam haar pleidooi in "De zevende dag" wel op neer. "De bal ligt in het kamp van België om "ja" of "neen" te zeggen."

De discussie over het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada sleept ondertussen al even aan. Normaal had alles deze week moeten zijn afgerond op de Europese top in Brussel, maar dat was buiten Wallonië gerekend. De deelstaat had nog enkele vragen en bezorgdheden en weigerde zijn fiat te geven voor de tekst, waardoor België als land het akkoord niet kan ondertekenen. En zo werd het zuidelijke deel van ons land even wereldnieuws. 

"Er is jaren onderhandeld over de tekst van het verdrag", zegt Europees Commissaris Thyssen in "De zevende dag". "Op alle vragen en bezorgdheden hebben we deze week een duidelijk antwoord geboden in een verklaring die ook wettelijke waarde heeft. Die tekst zal deel uitmaken van het verdrag."

Volgens de Commissaris is het nu aan België - of eigenlijk Wallonië - om kleur te gaan bekennen. "We zijn op een punt gekomen waarbij we zeggen "Dit is het", de bal ligt in uw kamp, kijk maar of je het kan aanvaarden. Men kan niet blijven doorgaan met dit spel. Alle onduidelijkheden zijn verduidelijkt en alle zorgen zijn weggenomen."

"Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen", zegt Thyssen. "België heeft wereldwijd het imago van goede compromissen te kunnen sluiten en bruggen te bouwen. We moeten opletten dat we dat niet verspelen. Dit kan kwaad doen aan het imago van ons land en dat van Wallonië. We zullen moeten opletten."

Thyssen blijft ook benadrukken dat CETA een goed akkoord is, "dat in tijden van globalisering ons sterker maakt". Ze hoopt dan ook dat het donderdag kan worden ondertekend. 

Meest gelezen