N-VA vraagt parlementaire onderzoekscommissie over Le Logement Molenbeekois

Cieltje Van Achter. © Kristof Vadino

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) vraagt om een parlementaire onderzoekscommissie die verder onderzoek moet doen naar mogelijke wanpraktijken bij de Molenbeekse openbare vastgoedmaatschappij Le Logement Molenbeekois.

Een audit van voogdijminister Céline Fremault (CDH) bracht aan het licht dat er sprake is van ‘extreme risico’s’ in het beheer van Le Logement Molenbeekois. ‘Ondanks 1 miljard euro aan investeringen door het gewest tijdens deze legislatuur blijft de achterstand bij de renovatiedossiers gigantisch en verbetert de situatie op het terrein veel te traag. Een grote hervorming van het huisvestingsbeleid dringt zich op’, zegt Van Achter.

In Brussel zijn 16 openbare vastgoedmaatschappijen (OVM) verantwoordelijk voor de sociale woningen. Elke OVM heeft een eigen administratie, technische dienst en beheer, maar nu wordt duidelijk dat die allesbehalve goed werken. Net zoals Vlaams Belang vraagt de N-VA daarom dat er een fusie komt van de 16 openbare vastgoedmaatschappijen (OVM) die in Brussel verantwoordelijk zijn voor de sociale woningen.

‘Men doet 16 keer afzonderlijk wat men zoveel efficiënter in één keer kan doen zonder politieke inmenging van de verschillende gemeentebesturen. Door de huidige versnippering blijven we miljoenen aan belastinggeld verspillen. Een volledig gewestelijk huisvestingsbeleid met een fusie van de openbare vastgoedmaatschappijen lijkt mij een noodzakelijke hervorming’, besluit Van Achter.

Voormalig burgemeester en huidig schepen in Sint-Jans-Molenbeek Françoise Schepmans (MR) zegt dat ze niet op de hoogte was van de diepgaande problemen bij Le Logement Molenbeekois. Ook niet via haar MR-partijgenoot en voorzitter van de openbare vastgoedmaatschappij Vincent Eylenbosch. Wel had Schepmans om een modernisatie gevraagd.