Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Nieuwe gevaarlijke ransomware bedreigt Belgische computers

Er gaat nieuwe gijzelsoftware rond, die de naam Anatova kreeg. De meeste slachtoffers zitten in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk en ook in Nederland zijn slachtoffers gemaakt, zegt cyberbeveiliger McAfee. Anatova versleutelt bestanden op een getroffen systeem en wil ze pas vrijgeven na betaling van losgeld.

24 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Interne SSD schijven zijn niet duur meer. Heel snel en voor een OS is 250 GB al meer dan voldoende, de helft gaat ook. Kloon gewoon je hele besturingssysteem op zo een schijfje, sla je data extern ofwel dubbel in de cloud op. Bij een dergelijke aanval wissel je gewoon je schijven om, veeg je de besmette uit en kloon je het OS gewoon opnieuw. Er bestaat gratis software voor en het is de moeite van paar muisklikken.
  • Peter Berg

    5 jaar geleden
    Alleen maar belangrijk voor mensen die voor hun werk dit probleem krijgen. Als ze dat bij mij zouden doen zal ik eerder een nieuwe laptop kopen dan die gasten één euro te geven. Al mijn belangrijke bestanden staan toch op een externe schijf.
  • joachim de zutter

    5 jaar geleden
    Gerda Vetmuylle: het artikel gaat over de Anatova ransomware die bestanden encrypteert, VSS backups wist alsook encryptiesleutels in het geheugen en het laat dan een boodschap achter om geld te eisen. In de analyse door een senior malware analyst van McAfee (een expert die het allicht wel beter zal weten en hebben onderzocht dan jij) vinden we niks terug dat jouw wellicht overdreven claims omtrent een 'geblokkeerde HDD' of 'toegang via de BIOS' of 'toegang tot het moederbord' kan bevestigen.
  • Gerda Vetmuylle

    5 jaar geleden
    Wat een experts hieronder... Dit virus vernietigd systeemherstel en zelfs verborgen herstelpartitie en herinstalleert zichzelf. Je mag gerust heropstarten vanuit de bios, als je nog toegang krijgt en dat gaat niet lukken voor gewone gebruikers, daar is al enige kennis voor vereist. Dit virus kan zelfs aan je moederbord via de bios en je HDD blokkeren, ja jullie zijn allemaal goed op de hoogte, niet dus.
  • joachim de zutter

    5 jaar geleden
    Zo gesofistikeerd is dit virus nu ook weer niet... Ze overdrijven het een beetje bij McAfee... Dol De Peeze: Windows Defender APT gebruikt onder ander machine learning.