Direct naar artikelinhoud

Franse overheid waarschuwt voor schadelijke stoffen in wegwerpluiers

Een kind draagt in z'n eerste levensjaren zo'n 4.000 luiers.Beeld ThinkStock

Het Franse overheidsagentschap Anses, dat toeziet op de veiligheid van consumptiegoederen, heeft vandaag een waarschuwing gelanceerd voor wegwerpluiers voor baby's. Volgens Anses bevatten die bepaalde chemische stoffen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van de kinderen. 

Bij de Franse ministeries van Gezondheid, Economie en Ecologische Transitie luidt het dat er geen "onmiddellijk en groot gezondheidsgevaar is", maar toch roept men de producenten van babyluiers op om binnen de veertien dagen actie te ondernemen door bepaalde chemische stoffen te verwijderen uit hun producten.

Risico aanwezig

Volgens Anses zijn er "geen bewijzen" dat het dragen van wegwerpluiers schadelijke effecten heeft op de gezondheid van het kind. Maar het agentschap meent wel dat er "een risico" bestaat, omdat er in de luiers nu eenmaal bepaalde chemische stoffen aanwezig zijn. Het gaat onder meer om twee parfums (butylphenyl methylpropional -ook wel lillial genoemd- en hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde -HICC-) en om bepaalde paks, dioxines en furanen. 

Wetende dat een kind ongeveer 4.000 pampers in zijn eerste levensjaren draagt, overschrijden die stoffen de gezondheidslimiet, klinkt het.

Anses baseert zich op verschillende laboratoriumonderzoeken op de 23 meest gebruikte types van wegwerpluiers in Frankrijk.

Europese regels

“Ik wil de ouders geruststellen, Anses zegt terecht dat er geen direct risico is voor de gezondheid van de kinderen”, verklaarde minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn. Toch zal Frankrijk nu zelf nog drempels opleggen voor luiers en in Brussel pleiten voor Europese regels, die meer bescherming moeten geven. Wegwerpluiers vallen binnen de EU nu onder algemene regels voor consumentenproducten en niet onder de specifieke regels zoals er bijvoorbeeld bestaan voor cosmetische producten.

In een reactie laat het bedrijf Pampers, dat onder de groep Procter & Gamble valt, weten dat hun pampers “veilig zijn en dat altijd zijn geweest”.

Resultaten van Test-Aankoop

Ook Test-Aankoop zegt dat er geen reden tot paniek is. Bij een recente test, waarvan de resultaten in het magazine van februari gepubliceerd worden, bleek dat er geen polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) of allergenen werden terugvonden. Wel kunnen luiers sporen van herbiciden bevatten, aangezien ze voor een groot deel bestaan uit natuurlijke vezels (cellulose, katoen). Die hoeveelheden waren zodanig laag dat er “geen reden is voor ongerustheid”, klinkt het.

De consumentenorganisatie stelt ook dat er in ecologische luiers minieme sporen van glyfosaat werden aangetroffen. Glyfosaat is verboden bij biologische katoenteelt, maar kan zich toch hebben verspreid via het grondwater. “Dat toont eens te meer aan dat biologische of ecologische producten niet per definitie gespaard blijven van verontreiniging met ongewenste stoffen”, staat er in de mededeling.

Dat er verschillen zijn tussen de studies van Test-Aankoop en Anses, heeft wellicht te maken met de keuze om verschillende merken en stoffen te onderzoeken.

Test-Aankoop schaart zich achter de eisen van het Franse veiligheidsagentschap dat de producenten van luiers de gebruikte grondstoffen beter moeten controleren en dat ze moeten stoppen met het gebruik van allergenen uit parfum in het productieproces. Meer controles op producten die gericht zijn op een kwetsbare doelgroep zoals baby’s dringen zich eveneens op, klinkt het nog.

Twitter bericht wordt geladen...