Direct naar artikelinhoud
Alles over wijn

Prosecco is niet altijd minder chic dan andere bubbels. En hier moet u op letten

Prosecco is niet per se minder lekker dan bijvoorbeeld cava of schuimwijn. Er zijn manieren om een goede prosecco te onderscheiden van de minder lekkere varianten.Beeld thinkstock

Wie zin heeft in bubbels kan tegenwoordig kiezen tussen champagne, cava, crémant én prosecco. Sommelier Andy De Brouwer legt uit hoe je in dat gevarieerde aanbod de beste keuze maakt.

De meesten onder ons hebben allang geen speciale gelegenheid meer nodig om een flesje te kraken. Vieren dat de week halfweg is, is reden genoeg! Het aanbod aan bubbels is dan ook enorm: er zijn zo’n vierduizend soorten op de markt, gaande van pakweg 4 tot 400 euro.

Daar zijn goedkope flessen mousseux bij: eigenlijk gewoon goedkope witte wijn waar koolzuurgas aan toegevoegd is. Een flesje cava is een beter idee, hoewel ook de prosecco aan een opmars bezig is. Maar wat is nu eigenlijk het verschil met cava, crémant of champagne?

Sneller klaar

“Wel, die laatste drie zijn geproduceerd volgens de ‘méthode traditionnelle’”, legt sommelier Andy De Brouwer uit. “Heel kort gezegd: witte wijn gaat de fles in, samen met wat suiker en gist, en die twee ingrediënten zorgen na een aantal maanden voor alcohol en bubbels. Prosecco is mousserende wijn van de Italiaanse druivensoort glera en wordt gemaakt volgens de ‘méthode Charmat’, waarbij een gesloten druktank wordt gevuld met een basiswijn, suiker en gist. Prosecco is veel sneller klaar, want er is geen rijping op de gisten, en is veel minder arbeidsintensief, wat ook een lagere prijs oplevert.”

Sneller klaar, en dus minder chic? Niet per se. Maar een grondige bestudering van het etiket kan wel helpen. “Prosecco mag op de markt worden gebracht als ‘frissante’ of ‘spumante”, zegt De Brouwer. “Het verschil zit ’m in de bubbels: spumante heeft er méér dan frissante. De druk bedraagt minstens 3 bar (tegenover 6 bar bij champagne, red.). Frissante heeft een korter gistingsproces en daardoor nóg minder koolzuurgas dan spumante. Eigenlijk is frissante een vorm van belastingontduiking: met zijn weinige bubbels wordt hij niet beschouwd als een luxeproduct, waardoor de invoerrechten een stuk lager liggen dan op de rest van de familie bubbels.”

Wist je dat? De meeste flessen met goedkope frissante gaan naar Nederland. Ook in Duitsland schijnen ze hem wel te smaken.

Origine Garantita

Hoe kunt u zo’n minder sprankelende fles nu ontmaskeren? “Heel simpel, ze heeft geen muselet: dat stukje ijzerdraad dat de kurk op de fles moet houden. Frissante heeft meestal gewoon een metalen schroefdop.”

Heeft u een fles spumante te pakken, kijk dan ook nog even naar de kleine lettertjes. Er is namelijk een onderscheid tussen ‘DOC’ en ‘DOCG’. “Dat tweede staat voor ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’”, legt De Brouwer uit. “Die wijn is afkomstig uit een gebied zowat 50 kilometer ten noorden van Venetië. Prosecco met een DOC-label, zonder de ‘garantita’, komt uit een ruimer gebied, en de wijnbouwers hoeven zich niet zo veel aan te trekken van de strikte regels die wél gelden voor DOCG-prosecco.”

Is prosecco dus cheap of chic? Dat hangt van het etiket af. Met een beetje geluk treft u zomaar het beste van beide werelden aan.

De Morgen bundelde adviezen van Belgische topsommeliers in een complete wijngids. Ontdek de gids hier.

Deze artikels lees je ook binnen onze wijngids:

Schroefdop of kurk zegt niks over de kwaliteit van wijn

Waar bewaar je wijn het best en hoe lang blijft een geopende fles goed? 4 gouden bewaartips

Deze apps tippen de beste wijnen