Direct naar artikelinhoud
Alles over wijn

Kies het perfecte wijnglas met de tips van deze wijnexperte

Sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft advies over het perfecte wijnglas.Beeld PHOTO NEWS / James Arthur

Voor wit een klein en voor rode wijn een groter glas. Hoewel de meeste mensen enkel daarop letten, komt bij de keuze van het ideale wijnglas zoveel meer kijken. Zelfs het steeltje en de glasrand zijn van belang. Sommelier Sepideh Sedaghatnia legt uit waarop je moet letten bij het kiezen van het perfecte wijnglas.

Als wijn enkel moet dienen om zo snel mogelijk de dorst te lessen en haast in één teug achterover te kappen, kan je evengoed een waterglas gebruiken. Maar wie echt optimaal van zijn wat rijkere, duurdere wijn wil genieten, houdt bij de keuze van het glas - over alle merken en groottes heen - beter rekening met volgende karakteristieken van zijn wijnglas:

Het steeltje van je wijnglas

Het oogt niet alleen elegant, maar het heeft ook een belangrijke functie. Stel je voor dat onze handpalm voortdurend de eigenlijke kelk van het glas zou vastnemen: dan zou onze lichaamstemperatuur de wijn veel te snel opwarmen. Niet alleen bij witte, maar ook bij rode wijnen zou dat nefast zijn voor de smaak. Als de temperatuur van rode wijn te hoog oploopt, wordt de alcohol veel te dominant. Door je glas enkel bij het steeltje vast te nemen, beïnvloed je geen moment de temperatuur van de wijn.

Een dunne glasrand

Het maakt het contact tussen onze lippen en tong én de wijn veel directer en intenser. Bij een dikkere glasrand zou het glas eerder als storende filter werken en zo de wijnaroma’s tegenhouden. Een zo dun mogelijke glasrand dus: het beste wijnglas is dat waarbij je vergeet dat je uit een glas aan het drinken bent.

Grootte

Soms lijkt een glas overdreven groot, maar ook dat heeft een bedoeling. Er moet altijd voldoende ruimte overblijven om de wijn te kunnen walsen zodat de aroma’s vrijkomen. Op één volume wijn voorzie je best drie keer zoveel ruimte. Met per glas een gemiddeld schenkvolume van 12,5 cl wijn is een glas van 37,5 cl dus eigenlijk ideaal.

Voor elke wijnstijl bestaat er een eigen glas maar er bestaat ook een universeel glas voor wijnliefhebbers die niet meteen alle soorten glazen in huis willen halen.Beeld James Arthur/ photonews

Kleurloos

Ook horen de voet en ‘body’ van het glas altijd kleurloos te zijn, om de visuele beleving niet te verstoren. Vroeger had je bij Elzaswijnen nog vaak van die glazen met lichtgroene steel en voet eronder zodat die de typisch groenige kleur en de fraîcheur van de Elzaswijnen nog wat meer zou benadrukken, maar dat is tegenwoordig not done.

Materiaal

Glas of kristal? De eeuwige vraag. Wijnglazen gemaakt uit gewoon glas zijn aanzienlijk goedkoper, maar glazen van kristal zijn beter. In een gewoon wijnglas zijn de poriën nog zodanig groot dat ze stof en vuiltjes op te nemen en het glas na verloop van tijd onvermijdelijk muf zal ruiken en dof ogen. Terwijl de poriën van kristal zodanig klein zijn dat ze de stofjes weren en dus geen muffe geur kunnen afgeven. 

Universeel

Voor elke wijnstijl bestaat er een eigen glas, al is er gelukkig ook zoiets als een universeel glas. Ideaal voor wijnliefhebbers die niet meteen geneigd zijn om alle soorten in huis te halen of gewoon op hun budget willen letten.

De Morgen bundelde adviezen van Belgische topsommeliers in een complete wijngids. Ontdek de gids hier.

Deze artikels lees je ook binnen onze wijngids:

Expert selecteert 10 topwijnen onder 10euro

Prosecco: goedkoper dan cava dankzij minder bubbels? Sommelier Andy De Brouwer legt uit

Welke wijn mag je decanteren en hoe zit dat precies? Wij geven tips