Direct naar artikelinhoud
Alles over wijn

Deze 10 topwijnen onder de 10 euro vindt u in de supermarkt

Frank Van der Auwera selecteert voor jou tien topwijnen onder de tien euro.Beeld Steven Richardson

Nee, goede wijn hoeft echt niet duur te zijn. Dat bewijst Frank Van der Auwera met zijn nieuwe ‘WijnKoopGids 2019’. Uit 3.000 flessen uit 41 landen selecteerde hij alleen de allerbeste koopjes. Daaronder ook deze tien topwijnen uit vijf supermarkten.

Albert Heijn

1. Mesta Tempranillo Organic • Uclés/Spanje • Rood/tempranillo • 2017 • € 4,99 • Albert Heijn

«Een kleur als ‘bloody hell!’, vol paarse glans en een tranenopera langs de glaswand, onder meer te verklaren door de toch ferme 14% alcohol. Heerlijke fruitkorf vol verse kersen, aardbeien, bramen, cuberdons en rozemarijn — heel puur. Ook de smaak heeft veel zon gezien, want wat kan je hier nu negatief over zeggen? Satijnzacht, ongecompliceerd vlezig met rijpe blauwe/rode vruchten, een vleugje cacao, zwarte/rode drop en vlotte tannines. Fruitpret zonder tralalala.»

• Binnen 1 jaar drinken
• Bij charcuterie, grillades en BBQ, rood vlees met saus, lams- en schapenvlees
• Serveertemperatuur: 13°C

2. Flaxbourne Sauvignon Blanc • Marlborough/Nieuw-Zeeland • Wit/sauvignon blanc • 2017 • € 6,99 • Albert Heijn

«Bleekgeel met nog groene glans. Zeer helder en intens, bijna parelmoeren schijn. Puur en stuivend parfum van onder meer passievrucht, gekonfijte limoen en kruisbes. De smaak is navenant, want opnieuw een citruscarnaval van bergamot, limoen, pompelmoes en groene appel, sappig tot in de staart. Echt een lenige, lekkere en zelfs elegante sauvignon met een beheerst grassig aardse toon en beheerste alcohol (12,5%).» 

• Binnen 2 jaar drinken
• Bij schaal- en schelpdieren, gebakken of gegrilde vis, visbereidingen met saus, zachte kazen
• Serveertemperatuur: 8°C

(lees verder onder de foto)

Albert Heijn1. Mesta Tempranillo Organic2. Flaxbourne Sauvignon BlancBeeld Bart Leye

Aldi

1. La Capelude • Pays d’Oc/Frankrijk • Wit/viognier, grenache blanc • 2017 • € 4,94 • Aldi

«Twee witte krachtpatserdruiven uit Zuid-Frankrijk verenigen zich hier in een zeer fruitsoepele, drinkbare versie waaraan we geen lange keldertoekomst of complexiteit moeten vastknopen. Mooi strogeel, glanzend. Charmant ‘open’ parfum, vooral van verse abrikoosjes, iris, perzik, plus een vleugje citroen/bergamot. Daarna qua smaak opnieuw gekonfijte abrikoosjes en wijngaardperzik, eigenlijk verrassend volmondig in zijn genre, afgerond door een positief kruidig bittertje in de afdronk.» 

• Binnen 1 jaar drinken
• Bij schaal- en schelpdieren, gerookte vis, koud buffet en salades
• Serveertemperatuur: 7°C

2. Ballaturi • Sicilia/Italië • Wit/grillo, chardonnay • 2017 • € 4,29 • Aldi

«Intens mediumgeel, energiek fonkelend. Parfum van wijngaardperzik, witte perzik en gekonfijte abrikoosjes, rijp maar zonder storende zwoelheid. Qua smaak komt de chardonnay tot actie, wat leidt tot iets meer lengte en romigheid, voorzien van voldoende wit en geel steenfruit (perzik, nectarine en abrikoos). Gekonfijte citrus in het achtergrondkoortje. Geen langloper, maar wel een amusante en spotgoedkope spurt in ons glas, de komende maanden heel genietbaar. Fun-wijn.»

• Binnen 1 jaar drinken
• Bij terrines, schaal- en schelpdieren, vegetarische gerechten
• Serveertemperatuur: 6 à 7°C

(lees verder onder de foto)

Aldi1. La Capelude2. BallaturiBeeld Bart Leye

Colruyt

1. Masso Antico ‘Primitivo Appassito’ • Salento/Italië • Rood/primitivo • 2017 • € 5,49 • Colruyt

«Onvoorstelbaar dat we zo’n vlezige, rijke fruitbom kunnen kopen voor iets meer dan 5 euro. Intens paarsrode kleur, met een samenscholing van tranen in ons glas. Geschakeerd rijp parfum van wilde rode bessen, moerbeien, cranberries en bramen. In de mond haast het kleine broertje van een Amarone, want echt flirtend met zoetrijp ‘jammy’ fruit (bramen, kersen, bosbessen) en cranberrysiroop. Heel geconcentreerd en zijdezacht van textuur, maar toch voorzien van voldoende fraîcheur. Afdronk met Italiaanse kruiden.»

• Binnen 2-tal jaar drinken
• Bij grillades en BBQ, rood vlees met saus, lams- en schapenvlees, pelswild
• Serveertemperatuur: 12 à 14°C

2. La Compagnie de Burgondie ‘La Burgondie’ • Montagny 1er Cru/Frankrijk • Wit/chardonnay • 2015 • € 9,95 • Colruyt

«Kristalheldere groengele kleur, echt parelmoer. Fijn georiënteerd parfum van abrikoos, gele perzik, en wit florale toets. Rond en sappig, vervolgens medium romig met opnieuw rijpe nectarine, witte perzik en Poire Williams — prima qua balans en vooral prima qua zuren. Afdronk met anijszaad en wilde venkel. Een ‘kleine’ bourgogne die charmeert door zijn prijs én door het feit dat hij zoveel boeiender geurt en smaakt dan veel ordinaire aligoté (andere witte bourgognewijn én -druif, red.).»

• Binnen 2 jaar drinken
• Bij terrines, gerookte, gebakken of gegrilde vis, visbereidingen met saus
• Serveertemperatuur: 9 à 10°C

(lees verder onder de foto)

Colruyt1. Masso Antico ‘Primitivo Appassito’2. La Compagnie de Burgondie ‘La Burgondie’Beeld Bart Leye

Delhaize

1. Los Monteros Organic • Alicante/Spanje • Rood/monastrell • 2017 • € 5,79 • Delhaize

«Felrood, fel tranend. Heel open-minded parfum van rode bosbesjes en aalbessen, bosaardbeien en wilde frambozen — echt heel fruitludieke aroma’s. De smaak is idem: plezierig, sappig en ongecompliceerd lekker met vooral violette plus rijpe aardbeien in de bovenbouw, maar toch ook een prima fraîcheur in de onderbouw. Fruitraketje.»

• Binnen 1 jaar drinken
• Bij charcuterie, deegwaren, grillades en BBQ, krachtige of harde kazen
• Serveertemperatuur: 13°C

2. Viñas del Vero • Somontano/Spanje • Wit/chardonnay • 2017 • € 4,99 • Delhaize

«Hoe kan men tegen zo’n bonoboprijsje een goedgetypeerde chardonnay leveren die de fans niet zal ontgoochelen? Schitterend goudgeel. Brede tranenboulevards. Herkenbare jonge chardonnay met vooral abrikoosjes aan de neus, perzikbloesem, bloedsinaasappel en jonagold, lichtjes toasty. Heel aangenaam, met identieke smaakkenmerken: abrikoos, appel, perzik plus ananas. Rond en sappig met net voldoende citruspittigheid om alles fris en ‘vief’ te houden.»

• Binnen 1 à 2 jaar drinken
• Bij aperitief, visbereidingen met saus, deeg­waren, pikante en exotische gerechten
• Serveertemperatuur: 8 à 9°C

(lees verder onder de foto)

Delhaize1. Los Monteros Organic2. Viñas del VeroBeeld Bart Leye

Carrefour

1. Vidigal Porta 6 Tinto • Lisboa/Portugal • Rood/tinta roriz, castelão, tinta miúda • 2019 • € 7,30 • Carrefour

«De kleur zit snor: jeugdig paarsrood met surfende tranen. Zeer fruitamusant parfum waarin we viooltjes, wilde frambozen en bramen ontdekken — ‘jammy’ maar zonder tropische zwoelheid. Dat laatste argument geldt overigens ook voor de smaak, die enorm fluweelrijp en sappig overkomt — met impressies van violettesnoepjes, bramen, jeneverbes, melkchocolade en wilde frambozen, bovendien opgefrist door een aangename aciditeit. Mogen we een wijn voor één keer simpelweg ‘tof’ noemen?”

• Binnen 1 à 2 jaar drinken
• Bij vegetarische gerechten, deegwaren, gevogelte met saus, wit vlees met saus
• Serveertemperatuur: 14°C

2. Two Peaks • Marlborough/Nieuw-Zeeland • Wit/sauvignon blanc • 2017 • € 9,99 • Carrefour

«De kleur oogt ultrahelder groengeel en de aroma’s stuiven ‘beheerst’ op. We ontdekken achtereenvolgens bergamot, limoen, pompelmoes, kruisbes en passievrucht, plus een lichtjes aardse en groenpeperige toets. Kortom, goed sauvignon-getypeerd. Hetzelfde argument kunnen we ook uit de kast halen voor de smaak, waarin alle componenten uit het boeket weerkeren, sappig en strak, vooral met passievrucht, meloen en limoen. Kruidige afdronk waarin zurkel en cressen opduiken. Gaaf gemaakte sauvignon met genoeg identiteit, het liefst met een dozijn oesters bij de hand.» 

• Binnen 2-tal jaar drinken
• Bij schaal- en schelpdieren, gebakken en gegrilde vis, vegetarische gerechten, zachte kazen
• Serveertemperatuur: 7°C

(lees verder onder de foto)

Carrefour1. Vidigal Porta 6 Tinto2. Two PeaksBeeld Bart Leye

De Morgen bundelde adviezen van Belgische topsommeliers in een complete wijngids. Ontdek de gids hier.

Deze artikels lees je ook binnen onze wijngids:

‘Bij te hoge temperaturen gaan de aroma’s verloren’, en andere wijnregels die iedereen moet kennen

3 gouden tips om wijn te schenken volgens sommelier Sepideh Sedaghatnia

Wijn uit eiken vat: meerwaarde of verkooptruc?