Direct naar artikelinhoud
Nepnieuws

Nederlandse journalist kon jarenlang Belgische en Nederlandse media oplichten met nepverhalen

Nederlandse journalist kon jarenlang Belgische en Nederlandse media oplichten met nepverhalen
Beeld Getty

Een Nederlandse ‘journalist’ kon jarenlang valse of niet-verifieerbare verhalen schrijven in Nederlandse en Belgische media. Dat ontdekte het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer. In België schreef de man voor MO*, Apache en de website van Knack.

Peter Blasic, die ook onder de naam Peter Mertens publiceerde, schreef voor verschillende Nederlandse en Vlaamse media over gesloten werelden als de drugsscène of jihadisme. En haalde daarmee vaak de cover. Ook schreef hij buitenlandse verhalen met vaak anonieme bronnen. 

Hoewel hij sinds 2014 bij drie media is betrapt op plagiaat, en bijna niemand hem echt kent, slaagde hij erin verhaal na verhaal te publiceren met vermoedelijk verzonnen citaten van anonieme bronnen of verzonnen informatie van bronnen die nu zeggen de man nooit gesproken te hebben. Dat ontdekte het Nederlandse magazine De Groene Amsterdammer. In het gewone leven is Blasic gemeenteambtenaar in Nederland.

Onder andere Nieuwe Revu, HP/De Tijd en de webstek Apache publiceerden verhalen van Blasic. Maar ook heeft hij, zij het in mindere mate, geschreven voor Elsevier en de websites van Knack en MO* in België. In totaal zijn enkele honderden artikelen van zijn hand verschenen. Het meest werkte hij voor de site van HP/De Tijd waar hij ruim driehonderd bijdragen voor schreef. Bij OneWorld, VICE en ThePostOnline is hij ook actief geweest, maar is zijn bijdrage met één of twee stukken beperkt. Ook bij Knack gaat het slechts om een zestal stukken, zo licht de redactie zelf toe in een bijdrage

Bij Apache werd Blasic aan de deur gezet nadat de redactie hem betrapte op plagiaat, klinkt het in De Groene Amsterdammer. Knack werd dan weer door de redactie ingelicht. De betrokken Nederlandse media haalden de stukken van Blasic offline of voorzagen ze van een duidend kader. 

Der Spiegel

Recent nog kwam het gerenommeerde weekblad Der Spiegel ook in opspraak door een dergelijk journalistiek schandaal. Sterverslaggever Claas Relotius bleek zeker veertien van zijn verhalen te hebben vervalst. De 32-jarige journalist, die belangrijke prijzen won, kon zijn gang gaan en veroorzaakte met zijn bedrog schade aan het vertrouwen in de hele Duitse journalistiek.