Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

EU wil strengere regels voor 'gouden' paspoorten die verdiend worden met investeringen

Archiefbeeld.Beeld thinkstock

De Europese Commissie waarschuwt voor meer criminaliteit, nu lidstaten steeds vaker paspoorten en verblijfsvergunningen verkopen aan vermogende 'investeerders'. De Commissie pleit voor strengere regels.

Deze 'gouden' paspoorten en visa vormen niet alleen een risico voor het land dat ze verstrekt, maar zijn door het vrij reizen binnen de EU een probleem voor alle lidstaten. De Commissie spreekt over een 'zorgwekkende trend' in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd.

Ze pleit voor striktere controles en regels bij de 'sluiproutes' naar een gewild Europees paspoort. Een speciale groep van experts moet de risico's en de precieze omvang van de praktijken verder in kaart brengen.

In drie EU-landen - Bulgarije, Malta, Cyprus - kunnen mensen van buitenaf een paspoort verdienen met investeringen. Het verkrijgen van een verblijfsvergunning in ruil voor investeringen is in twintig lidstaten mogelijk.

Extra corruptie

Volgens de Commissie importeert de EU met deze 'gouden' paspoorten en visa extra corruptie, belastingontduiking, het witwassen van geld en maken de 'gekochte' verblijfspapieren het makkelijker voor criminelen en terroristen om zich in de EU te vestigen.

Vooral Malta, Cyprus en Bulgarije krijgen kritiek. Een paspoort daar is te verkrijgen met een investering van 800.000 euro (Malta), 1 miljoen euro (Bulgarije) of 2 miljoen (Cyprus). Het kan gaan om investeringen in een bank, in onroerend goed, de aankoop van staatsobligaties of een contributie aan de staatskas.

Opvallend is dat investeerders niet hoeven in te burgeren. Vaak wordt niet onderzocht waar het geïnvesteerde geld vandaan komt, waardoor de kans op belastingontduiking en het witwassen van criminele vermogens toeneemt.