Direct naar artikelinhoud
Veiligheid

Veiligheidslek in politiedatabank: criminelen kunnen ontkomen dankzij nieuwe voornaam

Volgens bezorgde speurders kan een geseind persoon na een voornaamwijziging ook onopgemerkt reizen en veiligheidsscreenings omzeilen.Beeld Thinkstock

Dubbel zoveel Belgen zijn van naam veranderd sinds de wetgeving op 1 augustus versoepelde, maar die wijziging zorgt voor een veiligheidslek bij de politiedatabank. "Die wordt niet geüpdatet met de laatste gegevens van het rijksregister", zeggen speurders. "Daardoor kunnen criminelen bij controles ontsnappen."

9.575 Belgen kozen tussen 1 augustus 2018 en 1 januari 2019 een andere voor- of familienaam, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat is te danken aan de versoepelde wet: wie zijn voornaam wil aanpassen, kan voortaan bij het lokale gemeentebestuur terecht en moet niet langer een aanvraag doen bij de FOD Justitie. "Zo'n nieuwe voornaam komt in het rijksregister en de aanvrager krijgt een nieuwe identiteitskaart", klinkt het. "Maar de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG), waarin de politie onder meer kan zien wie geseind staat en wie een strafblad heeft, is niet aangekoppeld op het rijksregister. Een routinecontrole gebeurt bijna altijd op voor- en familienaam. Gevolg: iemand die een gerechtelijk verleden heeft of geseind staat, zal met een nieuwe voornaam als een 'blanco' individu uit de computer rollen en dus gewoon mogen doorrijden."

Volgens de bezorgde speurders kan een geseind persoon na een voornaamwijziging ook onopgemerkt reizen en veiligheidsscreenings omzeilen. "Personeelsleden van bedrijven die op gevoelige sites werken, zoals een luchthaven of een kerncentrale, worden door de ANG gehaald. Maar als iemand met slechte bedoelingen zijn voornaam wijzigt en aan de slag gaat bij zo'n bedrijf, zal er volgens de computer geen reden zijn om hem of haar te weigeren."