Wouter Pattyn

Leidt kajakmonopolie op de Lesse tot meer barbecue op de oevers?

De rode en de blauwe kajaks hebben de gele kajaks op de Lesse overgenomen. Wie de rivier al eens met een kajak heeft afgevaren, zal het meteen herkennen. Het bedrijf Dinant Evasion dat rode en blauwe kajaks verhuurt, heeft Libert, bekend van gele kajaks overgenomen. De Vlaamse kajakverhuurder Frank Descamps vreest voor de fauna en flora, voor meer barbecues en lege bierflesjes op de oevers. Dat vertelt hij in "De wereld vandaag".

Dinant Evasion heeft voortaan een monopolie op de Lesse. Uitgerekend Dinant Evasion ligt al jaren in de clinch met milieuverenigingen. Het bedrijf zou het ecologisch evenwicht van de rivier bedreigen en zou het maximaal toegelaten kajaks op de Lesse niet respecteren. Momenteel loopt een procedure bij de Raad van State tegen Dinant Evasion.

Het Vlaamse bedrijf Wildtrails specialiseert zich in teambuildings en evenementen.  Op de rivier Ourthe is het een van de bedrijven die kajaktochten organiseert en kajaks verhuurt. Frank Descamps volgt de evolutie van deze alsmaar populairder wordende vorm van recreatie in de Ardennen al sinds de jaren 90. 

Meer dan 5000 kajakkers per dag

“Net zoals overal in het bedrijfswereld is er ook in onze wereld consolidatie. Vroeger had je vijf bedrijven op de Lesse, nu nog één. Idem voor Durbuy, daar is er nu ook maar één meer”, stelt Frank Descamps van Wildtrails in “De wereld vandaag” op Radio 1 vast. “Op de Ourthe zitten we nog met vier bedrijven. Dat maakt ongeveer 400 kajaks onder La Roche en tussen Durbuy en Hotton. Ter vergelijking in Durbuy zitten ze met 1.000 kajaks, op de Lesse hebben ze 2.600 kajaks die ze willen vergunnen. Die kan je tweemaal per dag de Lesse laten afvaren. Dan zit je boven de 5000 mensen die per dag met een kajak passeren. De vallei van de Lesse is de meest populaire plek bij kajakkers. Ze ligt dicht bij Vlaanderen en Brussel. Wie snel even wil kajakken, is er onmiddellijk.”

Frank Descamps is beducht voor de schaalvergroting in het Ardense kajakken. “Op de Ourthe hopen we met vele kleine verhuurbedrijven aan de slag te blijven. Wij zijn nog ambachtelijk, maar we dreigen de kleine slager te worden die met de supermarkt moet concurreren. Op de Lesse neemt het kajakken zo’n grote vormen aan dat problemen met omwonenden en de natuur steeds groter worden.”

Massatoerisme indijken

“Als je werkt met grote groepen, met scholen, of als je vrijgezellenweekends binnenhaalt, heb je veel minder controle. Dan krijg je excessen waar je weinig impact op hebt. Zo krijg je zwerfvuil op en naast de rivier. Zo heb je kajakkers die uitstappen in privé-tuinen. Denk bijvoorbeeld aan het privé-domein van het Kasteel van Walzin op de oever van de Lesse. Daar ligt een mooi eiland, maar het ligt er vol met kajakkers.”

“Als kleinere organisatie slagen we er beter in het kleiner aantal klanten te informeren en te briefen. Bij grote groepen heb je nauwelijks controle. Maar bij ons zijn de afvaarten dan ook een onderdeel van een groter outdooraanbod. De grote bedrijven moeten alles zetten op het kajakken.”

Frank Descamps ziet dat de Waalse overheid pogingen doet om het massatoerisme in te dijken. Maatregelen zoals het verbod op quads op bepaalde terreinen waren zeer effectief. Ook voor het kajakken zijn al meerdere reglementen uitgevaardigd. "Waterstanden voor het kajakken worden wettelijk geregeld. Ook de in- en uitstappen worden gereguleerd. Maar de praktijk is anders. Als je met heel veel boten in het midden van de rivier vaart bij een lagere waterstand, heb je gevolgen voor de fauna en flora. Bij weinig water heb je meer strandjes. Daar gaan mensen barbecueën of feestjes vieren. Ze trekken flesjes bier open en laten alles achter. Zeker als het dan ook nog eens een warme zomerdag is.”

Beluister hieronder het gesprek met Frank Descamps in "De wereld vandaag".

Meest gelezen