Betogers werpen in de hoofdstad Caracas blokkades op.
Volledig scherm
Betogers werpen in de hoofdstad Caracas blokkades op. © AFP

Maduro roept hulp leger in na ‘staatsgreep’ oppositie Venezuela

De parlementsvoorzitter van Venezuela, Juan Guaidó Márquez, heeft zich tot president van het land uitgeroepen. Op een massale betoging tegen het autoritaire regime van de linkse populist Nicolás Maduro legde hij de eed af en zei dat hij de uitvoerende macht vanaf nu leidt als interim-president. De Verenigde Staten beslisten luttele minuten later Guaidó te erkennen als de rechtmatige leider van het Zuid-Amerikaanse land en roepen andere landen dat voorbeeld te volgen, wat onder andere Canada al deed. In een reactie zegt Maduro alle diplomatieke banden met de VS te verbreken. Hij roept ook de hulp van het leger in om de “eenheid en discipline” te bewaren in zijn land. 

23 reacties

  • Gerda Rousseau

    5 jaar geleden
    Ferdinant Engelbeen: Curacao is nog steeds Nederlands overzees gebied Alleen De vroeger kolonie Suriname is sinds 1975 onafhankelijk..
  • Gert De Vries

    5 jaar geleden
    Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld. En de VS willen dat de westerse elite overal bovenop de aardolie zit, Mike Vermoesen. Dictators had/heeft Venezuela vanaf Chávez niet (meer), wel veel corruptie, te grote afhankelijkheid van olie-inkomsten, inlands woekerwinstgedrag door sommige bedrijven en "speculanten" (schaarste creëren) en vele vooral VS economische pesterijen. De VS moet dit democratisch land democratisch laten en er geen Vietnam van maken
  • Jeroen Beckers

    5 jaar geleden
    Was het niet Trump die hard riep dat hij zich als president alleen nog met z'n eigen land wou bezig houden? En nu gaat hij dus ook in andere landen ruzie stoken.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Andre, de grootste raffinaderij van Venezuela staat op het eiland Curaçao, vroegere kolonie van Nederland. De VS hebben daar niets mee te maken...
  • peter verbruggen

    5 jaar geleden
    triestig als je het leger moet inzetten om aan de macht te blijven .. niks democratisch aan