Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump stelt State of the Union uit tot na de shutdown

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

Na dagenlang gekibbel tussen de Democraten en Trump heeft die laatste nu beslist om zijn State of the Union uit te stellen tot de shutdown voorbij is. Dat kondigde de Amerikaanse president zelf aan op Twitter. 

Eerder leek Trump nog van plan om op 29 januari te speechen op een alternatieve locatie, omdat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi de deur op slot hield, maar dat plan is nu van de baan.

Trump zegt in een tweet dat hij niet meer op zoek wil gaan naar een alternatieve locatie “omdat geen enkele plaats kan concurreren met de geschiedenis, de traditie en het belang van het Huis”. De president kijkt naar eigen zeggen uit naar zijn “grootse” toespraak in de toekomst.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De shutdown duurt al meer dan een maand, maar een doorbraak lijkt nog niet meteen in zicht. Trump en de Democraten zijn het fundamenteel oneens over de bouw van een muur aan de grens met Mexico.

Pelosi, die Trump formeel moet ‘uitnodigen’ in het Congres, had Trump gesuggereerd dat zijn State of the Union niet kon doorgaan omdat de Amerikaanse overheid deels gesloten is door de shutdown. Zijn veiligheid kan niet volledig gegarandeerd worden, klonk het vorige week bij de Democrate.

Maar Trump legde die 'suggestie' gisteren naast zich neer. Hij schreef Pelosi een brief waarin hij haar zegt “uit te kijken” naar de State of the Union, zoals voorzien op 29 januari. “Het zou erg spijtig zijn voor ons land als de State of the Union niet op tijd, volgens planning en, zeer belangrijk, op de juiste locatie zou gegeven worden”, schrijft Trump. Volgens de president had de geheime dienst hem verzekerd dat er “absoluut geen probleem” is rond zijn veiligheid. 

Toegang ontzegd

De reactie van Pelosi liet niet lang op zich wachten. Slechts luttele uren na Trumps brief schreef ze een antwoord: “Ik schrijf u om u te informeren dat het Huis van Afgevaardigden geen resolutie zal behandelen die de president moet toelaten zijn state of the Union te geven in het Huis zolang de overheid niet opnieuw geopend is”, klinkt het formeel. Daarmee wordt Trump de toegang tot het Congres ontzegd. 

Trump zei gisteren nog dat hij ‘op tijd’ op Pelosi's verbod zou reageren. Maar de tweets van de president tonen nu dus dat hij bakzeil haalt. 

Twitter bericht wordt geladen...

De brief die Trump aan Pelosi schreef.Beeld rv