Agressieve kanker bij Kenric (5) is terug: “Ondraaglijke gedachte dat onze kleine superheld niet lang meer bij ons zal zijn”

© DD

Na drie jaar dapper vechten tegen het monster in zijn lijfje heeft de kleine Kenric Enckels (5) uit Sint-Truiden eind vorige week vreselijk nieuws gekregen. “De kanker is terug, en dit keer in een ontzettend agressieve vorm”, zucht mama Livia Raskin. Behandelen is niet meer mogelijk. “We weten niet hoeveel tijd we nog hebben, maar gelet op de agressiviteit van de tumor is elke dag die ons nog rest een geschenk.”

RUBEN STEEGEN

“Drie jaar lang hebben we vooruit gekeken, nooit achterom. En dan ligt er plots niets meer voor ons. Onze kleine lieve superheld zal niet lang meer bij ons zijn. Een ondraaglijke gedachte”, zo omschrijft mama Livia de onmacht en het verdriet waarmee het Truiense gezin deze week werd geconfronteerd.

Al sinds 2016 vecht zoontje Kenric tegen rhabdomyosarcoom in zijn tong, een zeldzame kanker die het spierweefsel aantast. Na een zware periode vol chemo en behandelingen werd de kleuter in de lente van 2017 kankervrij verklaard.

Behandeling in Zwitserland

Het geluk was helaas van korte duur, want na zes maanden kwam de kanker terug. Maar de kleine Kenric bleef vechten. Dit keer in Zwitserland, waar hij in mei 2018 een experimentele, zeven weken durende protontherapie onderging. “Een verschrikkelijk zware behandeling”, zo vatte papa Serge het samen. Maar die leek wel aan te slaan. De tumor in Kenrics lijfje bleef weg en ook de eerste controlescans eind vorig jaar leken positief. De resultaten van de MRI half december bevestigden dat alle tumorcellen weg waren.

“Tegen september 2019 hopen we dat de strijd tegen kanker definitief is overwonnen”, zeiden Serge en Livia eind december nog. Tijdens de kerstvakantie genoot een gelukkige Kenric samen met broer Kayden en zijn ouders met volle teugen van de feestdagen, die voor het eerst sinds lang in het teken van hoop stonden.

Intieme kring

“We hadden zo hard gehoopt dat deze vreselijke strijd eindelijk was gestreden, maar eind vorige week hebben we verschrikkelijk nieuws gekregen”, vertelt mama Livia geëmotioneerd. De kanker waar haar zoontje drie jaar lang moedig tegen had gevochten, bleek plots terug. Heviger dan ooit tevoren. “Op de scans is te zien dat de tumor in de tong is teruggekomen. Behandelen met chemo is niet meer mogelijk. Daarvoor zijn er te veel uitzaaiingen. Niemand kan ons zeggen hoelang we nog hebben, maar we mogen niet hopen op meer dan een paar weken. Elke dag die ons nu nog met Kenric rest, is een geschenk.”

De dappere jongen onderging woensdag verschillende onderzoeken in het UZ Leuven om te kijken hoe zijn pijn kan worden bestreden. “Maar de kanker zelf behandelen, is onmogelijk. We merkten de laatste weken al dat Kenric het moeilijk had. Als hij slaapt, horen we hem zwaar ademen.” De voorbije jaren hielden Serge en Livia vrienden en familie op de hoogte via de Facebookgroep Kenric’s Challenge. “Maar nu willen we vooral rust. We gaan ons terugtrekken in intieme kring om samen het onmogelijke te doorstaan.”