Werkstraf geëist voor man die VRT bedreigde na Mars tegen Marrakech

© Photo News

Het Brusselse parket heeft donderdag een werkstraf of een celstraf met uitstel gevorderd tegen een man die na de Mars tegen Marrakech bedreigingen had geuit aan het adres van de VRT. Tot driemaal toe had hij bedreigende boodschappen geplaatst op de Facebookpagina van de openbare omroep, waarin hij dreigde met een bomaanslag. De man gaf die feiten toe maar zei dat hij nooit de bedoeling had gehad een aanslag te plegen. “Ik heb me laten meeslepen”, klonk het.

De ‘Mars tegen Marrakech’ lokte op 16 december zo’n 5.500 betogers naar het Schumanplein. Na de Mars kwam het tot confrontaties met de politie. De extreemrechtse betogers gooiden met onder meer stenen, verkeersborden en hekken en vernielden enkele ruiten. De politie dreef de betogers uit elkaar met het waterkanon en veel traangas. Daarbij raakten vijf politieagenten gewond, en werd heel wat straatmeubilair vernield.

Geen relschopper

De man die donderdag/vandaag terechtstond, had wel deelgenomen aan de Mars maar was bij de onlusten niet betrokken. Eenmaal thuis had hij wel boodschappen geplaatst op de Facebookpagina van de VRT. Daarin beloofde hij tot tweemaal toe een bompakket te sturen. In zijn derde bericht vroeg hij zich af waar de politie bleef omdat hij “binnen tien minuten naar de Reyerslaan zou vertrekken”.

“Dit zijn ernstige feiten, zeker in deze tijdgeest”, sprak de procureur. “Een verblijf in de gevangenis is weliswaar niet nodig, een werkstraf of een celstraf met uitstel lijken me wel aangewezen.”

De verdediging kon zich verzoenen met een werkstraf.

“Mijn cliënt had niet de bedoeling om een aanslag te plegen, hij heeft de gevolgen van zijn daad niet beseft”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen