Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Etienne Vermeersch overleden: "Hét drama van mijn leven is dat ik mensen niet kan overtuigen geen kinderen te krijgen”

Filosoof en opiniemaker Etienne Vermeersch (°2 mei 1934) is vorige week vrijdag op 84-jarige leeftijd overleden. Vermeersch was professor wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, atheïst, scepticus, maar vooral een gerespecteerde stem in tal van grote maatschappelijke debatten. In de strijd voor het recht op contraceptie of de legalisering van abortus en euthanasie liep hij voorop. Tegen de vergrijzing had hij een simpele oplossing: minder kinderen krijgen.

66 reacties

  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    @Tim Claes, inderdaad, hij dacht de wijsheid in pacht te hebben en praatte over ethische kwesties als een kerkvorst uit een ver verleden. Als een groot denker na zijn dood bewierookt wordt, vraag ik me altijd af wat concreets die man, in goede zin, aan het leven van zijn adoranten heeft bijgebracht. ‘De waarheid bestaat niet,’ zei een oud vriend en filosoof tegen me tijdens een verhitte discussie; ik heb zijn uitspraak dan ook niet voor waar aangenomen...
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Sommigen bewijzen dat ze dom zijn. Anderen bewijzen dat ze een etter zijn. En sommigen slagen in beide, Tim Claes. Probeer maar eens het tegendeel te bewijzen en leg eens uit wat praktische kennis bij een ethische kwesties als abortus of euthanasie is. Of zelfs gewoon of er wel een onderscheid is tussen soorten kennis en hoe. Filosofie is trouwens bij uitstek het domein waarin kennis onderzocht, vergeleken en getoetst wordt. Elke vorm van veronderstelde kennis.
  • Guido Backers

    5 jaar geleden
    Groot respect. De man die een koe een koe noemt. Meer respect voor hem dan voor 100.000 feestende spijbelaars die geen benul hebben hoe de wereld ineen zit.
  • Kevin Costers

    5 jaar geleden
    Als je geen kind mag krijgen, waarvoor leef je dan, vraag ik me af. Let wel met een één kind-politiek kan ik me verzoenen.
  • Coen Geurts

    5 jaar geleden
    Helemaal mijn overtuiging. De wereld gaat ten onder aan overbevolking.