Direct naar artikelinhoud
Etienne Vermeersch overleden

Etienne Vermeersch koos voor euthanasie

Etienne Vermeersch.Beeld Karel Duerinckx

Etienne Vermeersch is overleden na euthanasie. Dat is bevestigd door zijn goede vriend Dirk Verhofstadt aan De Morgen. Verhofstadt bracht eerder op de dag Vlaanderen op de hoogte van zijn overlijden. “Ik sterf dankzij mijn levenswerk”, zei Vermeersch volgens Verhofstadt over zijn keuze voor euthanasie.

Etienne Vermeersch is vorige vrijdag overleden na een lange ziekte. Donderdag is afscheid van hem genomen in beperkte kring. Vermeersch zou in mei 85 jaar geworden zijn. 

Vermeersch vroeg en kreeg dus euthanasie. “Etienne Vermeersch heeft na een ziekte van een jaar euthanasie gevraagd en gekregen”, legt Verhofstadt uit. “Ik sterf dankzij mijn levenswerk”, zei Vermeersch daarover.

Lees ook

Het nooit eerder gepubliceerde interview met Etienne Vermeersch: “Ik wil wie mij graag zag bedanken”

Vermeersch kon op het einde niet meer spreken, maar wel nog schrijven. Verhofstadt: “Hij schreef dat hij geen rolmodel wou zijn, dat hij niet als voorbeeld wou dienen en niet wou uitpakken met euthanasie. ‘Elke mens moet dat voor zichzelf beslissen’, zei hij.”

'Hij schreef dat hij geen rolmodel wou zijn, dat hij niet als voorbeeld wou dienen’
Dirk Verhofstadt

“Vorige week keek hij nog naar het journaal en zag de klimaatspijbelaars. Hij was zelf ook heel erg bezig met milieu-ethiek. Hij vond die actie heel goed. Het sterkte hem in zijn overtuiging dat er een bredere beweging ontstaat”, aldus Verhofstadt. 

Er is op de website van Etienne Vermeersch ook een rouwregister geopend. 

Meer lezen

Reacties op overlijden Etienne Vermeersch: “Een zachtaardige man die bijzonder geliefd was”

Etienne Vermeersch over leven en dood“De euthanasiewet is een van de beste dingen die ik in mijn leven heb gedaan”

Herlees het interview dat De Morgen in 2017 met Vermeersch had: “Iedereen heeft het recht om over zijn leven en dood te beschikken”

Joël De Ceulaer neemt afscheid van Etienne Vermeersch: “De zelfbeschikking stond voor hem boven alles”